(VIDEO) Johannes Hahn: Pentru a continua finanțarea, UE va evalua statul de drept din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asistența financiară destinată Republicii Moldova va fi condiționată de către Uniunea Europeană, transmite comisarul european pentru extindere și politica vecinătății, Johannes Hahn, în contextul în care premierul Pavel Filip a cerut marți preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ca oficialii UE să nu condiționeze acordarea asistenței macrofinanciare de modificarea sistemului electoral.

Deși premierul Pavel Filip a solicitat marți oficialilor UE să nu condiționeze asistența financiară oferită Republicii Moldova și să nu facă o „legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare și modificarea sistemului electoral”, Johannes Hahn a subliniat miercuri că tocmai asta a face UE.

Vorbind despre asistenţa financiară de 100 de milioane de euro pe care UE ar urma să o ofere Republicii Moldova, Hahn a transmis că Uniunea va „evalua situaţia democraţiei şi statului de drept din Republica Moldova”, după care se va expune. De asemenea, pentru a debloca finanţarea toate cele trei structuri ale UE trebuie să fie de acord, conform oficialului.

Hahn a mai spus, în cadrul unei conferințe de presă că „în ultimul an și jumătate s-au înregistrat multe progrese în țară, însă trebuie continuată lupta împotriva corupției, implementarea statului de drept și reforme privind dezvoltarea economică”.

„Este important să se facă reforme concrete, tangibile, astfel încât Republica Moldova și UE să se apropie”, a mai spus Johannes Hahn.

Discutarea ajutorului fusese tergiversată de grupările de centru-dreapta din Parlamentul European, mai ales din cauza intenției Chișinăului de a schimba sistemul de vot. Pentru moment, însă, ajutorul promis rămâne, UE căutând să asigure un minimum de stabilitate în Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...