17:16:59 19.04.2024
Stiri

Candidați penali și discursuri agramate

Opinii 05.06.2015 09:00 Vizualizări1957 Autor: Vasile Gârneț
Candidați penali și discursuri agramate


Contre-jour

Competiția afișelor electorale în oraș - o „pinacotecă” a orgoliilor exacerbate -, n-ar fi cel mai rău lucru care se întâmplă în actuala campanie pentru alegerile locale. Poți să „alungi” imaginea obsesivă din fața ta printr-o ironie – Zinaida Greceanîi și-a agățat panouri în care arată cu 15 ani mai tânără, din perioada când era „floarea de la reverul” Partidului Comunist, iar Vasili Chirtoca (favoritul de azi al lui Voronin) s-a cățărat cu afișul tocmai pe acoperișul unui bloc-turn: îl vezi de departe de pe podul de la Circ, la intrarea pe bulevardul Gr. Vieru. Candidata socialiștilor vorbește despre o „Moldovă fără oligarhi”, dar la cât cheltuiește în campania electorală nu s-ar spune că ar face parte din altă specie, mai săracă.

Marea problemă a acestei campanii este aglomerarea de competitori penali, de infractori care vor să fie aleși în administrația locală. Ilan Shor, de al cărui nume s-a legat furtul miliardului de la cele trei bănci, este cazul cel mai flagrant, un caz tragicomic. Shor a fost bănuit, reținut, interzis, arestat, iar acum candidează nestingherit la Primăria orașului Orhei. A organizat un concert pe stadion și le-a promis oamenilor că va face din urbea codreană un oraș-minune: stadioane, spitale, transport public gratuit, grădinițe noi, străzi iluminate feeric, ca în cel mai șic oraș din Occident, a promis că va compensa serviciile comunale și multe altele, în aclamațiile unora și în fluierăturile altora. Shor, care a devenit, se pare, un personaj indispensabil în Republica Moldova, a încercat să-și citească discursul electoral în limba română, spre amuzamentul publicului. Probabil că Shor ar fi câștigat detașat orice concurs de schimonosire a limbii române, pentru că a reușit performanța să se împiedice la fiecare al doilea cuvânt rostit. Câteva mostre: „mulțumesc că ai veniți aici”, „și eu vreau să vă spună”, „ce noi vom să facem”, „parcuri și zone verde”, „reabilitatea drumurilor”, „noi vom facem împreună cu voi!”. Este apelul final, mobilizator, al lui Shor către codrenii orheieni.

Sigur că putem să râdem de aceste perle de limbaj ale „anchetatului” devalizator, dar teamă mi-e că cel care râde cu adevărat, râde de noi, este Ilan Shor. Și cum să fie altfel?: a fost complice la furtul unui miliard de dolari (așa rezultă din raportul „Kroll”), însă instituțiile de drept, procuratura și judecătorii, l-au lăsat în libertate. Acum face promisiuni SF orheienilor. Poate vrea să investească în urbea lor miliardul furat?...

La fel de stupefiant-hilar se prezintă și un alt candidat certat cu legea, Renato Usatîi, care vrea să cucerească Primăria orașului Bălți. Acuzat în câteva dosare penale (amenințarea unui jurnalist, contrabandă prin utilizarea unor fonduri bănești nedeclarate la vamă, intimidarea și filarea comisarului de poliție din Bălți), Usatîi a fost și el lăsat să candideze. Organizează concerte, face donații, ține discursuri populiste…

Această campanie electorală îmi lasă impresia că R. Moldova e un sat fără câini. Un maidan năpădit de gunoaie. Instituțiile statului, organele de drept, se comportă de parcă ar fi paralizate de un drog puternic. Cele mai odioase personaje politice, aventurieri, hoți și diversioniști, își fac mendrele în voie. Cineva și-a pus în gând să testeze discernământul moldoveanului. Și te întrebi dacă această lume, sărăcită și disperată, după ce s-a ars de atâtea ori, chiar ar fi în stare să aleagă orice bandit care să-i administreze viața?... Se pare că da.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md