Ultima oră! Ilan Şor, condamnat la 7,5 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. De mâine, poate reveni la Primăria Orhei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul de Orhei, Ilan Şor, a fost condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Astfel, atât procurorul, cât şi avocaţii acestuia au declarat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Chişinău, procurorul Aurel Băieşu spunând că nu este de acord cu sentinţa „prea blândă”, în timp ce avocaţii nu sunt de acord cu sentinţa „prea aspră”, ţinând cont de faptul că, spun ei, tot dosarul s-a bazat pe autodenunţul făcut de Ilan Şor. Tot azi, Judecătoria Buiucani a decis plasarea lui Şor sub control judiciar până la pronunţarea sentinţei definitive, acesta putând să se deplaseze liber prin ţară.

Potrivit procurorului Aurel Băieşu, magistraţii au modificat astăzi articolul Codului Penal în baza căruia Ilan Şor a fost condamnat la închisoare de tip semiînchis. Astfel, potrivit lui, primarul de Orhei a fost condamnat pentru „Cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere”, în timp ce iniţial acesta era cercetat pentru „Escrocherie”. „Consider decizia drept una neîntemeiată. Pe parcursul examinării dosarului au fost acumulate sufieciente probe care atestă vinovăţia în escrocherie, şi nu cauzarea de daune materiale, cum a fost considerat de instanţă. După obţinerea sentimţei motivate, voi depune un apel la Curtea de Apel Chişinău”, a menţionat acuzatorul de stat.

De altă parte, avocaţii primarului de Orhei au menţionat că indiferent care ar fi atitudinea faţă de Ilan Şor, „nu trebuie să uităm că anume Ilan Şor a fost primul care a numit suma furată din bănci” şi a făcut-o „cu mult timp înainte de Kroll”. „El înţelegea perfect situaţia lui atunci când a recunoscut, dar el credea că în privinţa lui va fi aplicată acea normă care se aplică în toată lumea atunci când oamenii depun mărturii din propria voinţă în privinţa celor comise. Anume acest episod care tot el l-a descoperit i se incriminează că l-a comis. Evident vom contesta această decizie”, a menţionat avocatul Denis Ulanov.

La fel, acesta a ţinut să menţioneze un aspect care ar fi fost demonstrat în instanţă şi anume că prejudiciul de 5,2 miliarde lei cauzat băncilor, care i s-a incriminat lui Şor, este de fapt de 2,6 miliarde, iar asta nu înseamnă că Şor l-a şi cauzaz.

Decizia de condamnare a lui Ilan Şor a fost luată în prima instanţă în lipsa acestuia. Potrivit avocaţilor, starea de sănătate a clientului lor s-a înrăutăţit subit, a fost chemată ambulanţa şi el se află acasă. Decizia însă nu intră în vigoare până la pronunţarea sentinţei definitive de către Curtea de Apel Chişinău.

„Până la decizia Curţii de Apel el se va afla sub control judiciar. Dacă va merge sau nu mâine la primărie este decizia lui, dar din momentul pronunţării el este sub control judiciar şi se poate deplasa liber prin ţară”, a mai menţionat avocatul lui Ilan Şor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...