„Eu cred că guvernarea trebuie să ţină cont de aceste recomandări ale Comisiei de la Veneţia, cu atât mai mult că în ultimul timp s-au expus şi alte structuri, cum ar fi şi doamna Mogherini, care a făcut aşa cam din deget, vedeţi ceea ce faceţi că pe urmă o să vedem şi noi ceea ce facem. Noi trebuie să vorbim şi în plan intern, fiindcă avem foarte multă populaţie care este în dezacord cu aceste proiecte de lege, asta ne-o demonstrează şi acele mitinguri, dar şi experţii internaţionali, eu cred că pe viitor RM are foarte mult de pierdut dacă nu va ţine cont de aceasta”, declarat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Unii deputaţi liberali au refuzat să facă declaraţii.

Şi aleşii socialişti fie au evitat să dea un răspuns, fie au făcut comentarii care seamănă izbitor cu cele ale preşedintelui Parlamentului, deputatul PD Andrian Candu.

„Noi vom ţine cont de acele recomandări de ordin juridic şi tehnic şi vom îmbunătăţi proiectul. În avizul comisiei nu scrie negativ sau pozitiv. Aceste riscuri sunt în toate ţările, inclusiv din Europa”, a menţionat deputatul PSRM Vasile Bolea.

La rândul lor, unii parlamentari PD spun că au nevoie de timp pentru a oferi un răspuns.

„Este un subiect cu intrigă în societate, eu cred că se merită să analizăm foarte mult şi să luăm o decizie”, a spus Nae-Simion Pleşca, deputat PD.  

După ce a declarat anterior că refuză categoric să discute cu reporterii Jurnal TV, deputatul PD Anatolie Zagorodnîi a ignorat şi de această dată întrebările echipei noastre de filmare.

„Eu am comentat-o deja la câteva televiziuni, aşa că uitaţi-vă acolo”, a reproşat deputatul PD Anatolie Zagorodnîi.

La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia de la Veneţia a avizat negativ proiectul iniţiat de PD şi PSRM privind trecerea la sistemul mixt de vot. La scurt timp, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că guvernarea va vota schimbarea sistemului electoral, însă va ţine cont de recomandările juridice ale comisiei. Intenţia puterii este respinsă categoric de opoziţia parlamentară şi de cea extraparlamentară, precum şi de numeroase organizaţii nonguvernamentale. Societatea civilă a desfăşurat mai multe proteste pentru a împiedica guvernarea să introducă sistemul de vot în circumscripţii. Participanţii au ameninţat că dacă nu se va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, manifestaţiile stradale vor lua amploare.