16:45:13 23.04.2024
Stiri

Premierul Filip, după întrevederea cu Johannes Hahn: „Procesele ce țin de domeniul politic și acordarea asistenței de către UE trebuie tratate separat”

Politică 21.06.2017 17:22 Vizualizări1412 Autor: Ziarul National
Premierul Filip, după întrevederea cu Johannes Hahn: „Procesele ce țin de domeniul politic și acordarea asistenței de către UE trebuie tratate separat” captură realitatealive.md


Premierul Pavel Filip l-a asigurat pe comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, că guvernarea de la Chișinău va lua în considerare recomandările Comisie de la Veneția în ceea ce privește modificarea sistemului electoral. Declarații în acest sens au fost făcute la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă comună cu Johannes Hahn.

„Comisia de la Veneția a oferit mai multe recomandări utile și pertinente. Noi cunoaștem importanța acordată de UE expertizei Comisiei de la Veneția. Am asigurat partenerii europeni că recomandările sunt studiate și luate în considerare. De asemenea, vom continua consultările interne pentru a lărgi susținerea pentru acest proiect de lege. Suntem deschiși și pentru discuții cu partenerii externi. Vom implementa soluțiile identificate, așa încât ele să fie în concordanță cu opinia Comisiei de la Veneția”, a declarat Filip.

În același context, premierul a menționat că „poziția noastră e categorică când spunem că luăm în serios aceste recomandări”, mai ales că actuala guvernare a cerut expertizarea proiectului privind modificarea sistemului electoral.

De asemenea, premierul s-a referit și la asistența oferită de UE tării noastre. „Sunt multe declarații în spațiul public în acest sens. În discuțiile cu Johannes Hahn am reiterat că poziția noastră e că procesele ce țin strict de domeniul politic și problemele ce vizează acordarea asistenței de către UE trebuie tratate separat. Nu este în avantajul dezvoltării pe termen lung a R. Moldova ca disputele politice interne de la Chișinău să fie exportate la Bruxelles. Apelul meu e la cooperare și la înțelegere în interesul R. Moldova pe termen mediu și lung. Opiniile divergențe ale politicienilor din R. Moldova cu privire la diverse aspecte politice nu trebuie să afecteze procesul de reforme, nu trebuie să afecteze implementarea Acordului de Asociere”, a mai adăugat Filip.

La rândul său, Comisarul Hahn a încurajat autorităţile Republicii Moldova să ia în consideraţie toate recomandările Comisiei de la Veneţia. De asemenea, oficialul european a menţionat că în ultimul an şi jumătate în Republica Moldova au avut loc progrese în mai multe domenii, dar este necesar de continuat eforturile privind combaterea corupţiei, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economică a țării.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md