Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   UPDATE: Ultima ședință din dosarul…

UPDATE: Ultima ședință din dosarul ȘOR. Judecătorii au intrat în deliberare. Șor a părăsit sediul Judecătoriei

Astăzi, la Judecătoria Chișinău are loc ultima ședință de judecată din dosarul penal deschis pe numele lui Ilan Șor, fostul președintel al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii și actualul primar al or. Orhei. Magistrații, după ce vor asculta ultimul discurs al apărării și ultimul cuvânt al inculpatului, ar putea intra în deliberare pentru a pronunța sentința. Procurorul Andrei Băeșu cere 19 ani de închisoare pentru primarul or. Orhei în timp ce apărarea solicită achitare, făcând referire la faptul că doar după depozițiile lui Ilan Șor, au fost condamnți Vlad Filat și Veaceslav Platon. 

Update: 15.35. Ședința de judecată a fost programată la ora 14.30 însă a început cu o întârziere de aproape 20 de minute. În jurul orei 15.35, părțile au ieșit din sala de ședințe, anunțându-se o pauză de „5-10” minute, conform informațiilor oferite presei de către avocații lui Ilan Șor.

Update: 15.50. Părțile așteaptă reluarea procesului în fața biroului judecătorului Andrei Niculcea, magistratul căruia i-a fost repartizat dosarul Șor. Sentința urmează însă să fie pronunțată de un complet de judecători. Niculcea a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe Vlad Filat, dosar în care Șor a fost martorul principal al acuzării.

Update: 15.53: Procesul a fost reluat. Ședințele au loc cu ușile închise, fără prezența presei.

Judecătorii au intrat în deliberare în dosarul Șor. Captură video/privesc.eu

Update: 16.00. Judecătorii au intrat în deliberare. Ilan Șor a părăsit grăbit sediul instanței după ce procesul a fost finalizat. Sentința pe numele său ar putea fi pronunțată în jurul orei 17.00. Procurorii cer 19 ani de închisoare pentru primarul or. Orhei. 

Update: 16.26. În timp ce judecătorii se află în deliberare și deși se află în arest la domiciuliu, Ilan Șor a plecat de la ședința de judecată.

Contactat de ZdG, avocatul lui Ilan Șor, Iulian Balan a spus că “deliberarea presupune că noi urmează să nu ne aflăm în biroul judecătorului. Nu pot să vă spun unde se află acum și dacă este însoțit de cineva, însă sigur va reveni la deliberare”.

Update: 16.30. Solicitat de ZdG, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție a declarat că, „teoretic, o persoană care se aflăm în arest la domiciliu, în timpul deliberării trebuie să fie pe holul Judecătoriei, sau, ipotetic vorbind, trebuie să se întoarcă înapoi la domiciliu și să aștepte. El are voie să iasă, acest aspect nefiind reglementat. Nu are voie să se vadă cu cineva sau să se eschiveze”, zice șeful Procuraturii Anticorupție. „E un alt aspect dacă el este monitorizat sau nu. Dar, legal, el nu poate fi însoțit, pentru că așa el este privat de libertate”. Întrebat dacă Șor ar putea fugi înainte de pronunțarea sentinței, Morari a precizat că „noi toate aspectele le-am luat în considerare”.

Știrea inițială

Dosarul penal pe numele lui Ilan Şor, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), în care actualul primar de Orhei este învinuit de escrocherie şi spălare de bani, a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii august 2016. Procurorii îl acuzau pe Şor de faptul că timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore. Suma a fost confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală, anunţa atunci Serviciul de Presă al Procuraturii Generale (PG).

În fapt, susţin acuzatorii de stat, dobândirea banilor de la BEM s-ar fi realizat prin oferirea de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al BEM să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asigurări că debitorii sunt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă datorită dobânzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor.

Procurorii susţin că au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din BEM. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii offshore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

În depoziţiile sale date anterior în fața organului de urmărire penală, inculpatul Ilan Şor a refuzat să recunoască implicarea în schema frauduloasă, dând vina pe Filat şi Platon. Şor a susţinut că schema a fost pusă la cale de fostul premier Vlad Filat, care i l-a prezentat pe omul de afaceri Veaceslav Platon, cu rugămintea de a-l ajuta ca prin aceste credite, dovedite ulterior frauduloase, să-şi rezolve problemele legate de stingerea unor datorii faţă de alte bănci din R. Moldova. „Procurorii consideră însă că inculpatul trebuie să răspundă penal în acest caz pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare”, anunţa PG.