Igor Dodon: Cred că reintegrarea ţării va avea loc în 2019-2020

Preşedintele Igor Dodon a declarat că reintegrarea ţării ar putea avea loc în anii 2019-2020, după alegerile parlamentare din 2018 din RM şi alegerile prezidenţiale în Federaţia Rusă. De asemenea, după modificarea Constituţiei, în urma unui referendum naţional, care va stabili clar statutul regiunii transnistrene.

“În 2018 avem alegeri parlamentare în RM, în urma cărora va fi o altă majoritate parlamentară, care nu va admite admite apropierea de NATO şi nu va conţine elemente unioniste, factori care a stat la baza conflictului transnistrean. Anii 2019-2020 este un termen real când vom putea să discutăm statutul politic al regiunii transnistrene în cadrul teritoriul RM“, a menţionat şeful statului.

Preşedintele a spus că diferendumul urmează a fi soluţionat în urma unui dialog.cu regiunea transnistreană, care urmează să aibă reprezentanţi în Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova.

Igor Dodon a mai spus că după modificarea Constituţiei, care ar avea loc în urma unui referendum naţional, urmează să fi stabilit statutul politic al Transnistriei şi precizat cel al Găgăuziei.

Vom trebui să oferim şi anumite garanţii ca şi în cazul Găgăuziei, că în cazul pierderii suveranității de către Republica Moldova, regiunea va avea dreptul la autodeterminare.Sunt şanse reale şi vom lucra în această direcţie“, a adăugat Igor Dodon.

[youtube id=”urHP_yXvqiA” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare