Republica Moldova și NEFCO au semnat un acord cadru destinat investițiilor în eficiența energetică

Republica Moldova și NEFCO au semnat astăzi un acord cadru destinat investițiilor în eficiența energetică. Semnarea acordului deschide calea pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică și mediu în sectorul public din țară.

Finanțarea din partea NEFCO se oferă sub formă de investiții, împrumuturi şi garanții acordate de NEFCO prioritar pentru cele care au impact benefic asupra mediului înconjurător.

Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că acordul este destinat promovării investițiilor în eficiența energetică în sectorul public și va crea noi oportunități pentru autoritățile locale și municipale.

Lansarea activității NEFCO în Moldova va crea o oportunitate reală pentru autoritățile locale de a obține finanțare pentru proiectele în domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile și cele de mediu, precum și întreprinderile municipale și cele cu capital majoritar de stat, care și-au propus raționalizarea propriului consum de energie, vor beneficia de produsele financiare dezvoltate de către Corporație”, a spus Calmîc.

Directorul general NEFCO Magnus Rystedt şi-a exprimat speranţa ca NEFCO.să poată finanța în viitorul apropiat un șir de proiecte de eficiență energetică în sectorul public din Moldova.

Acordul dintre Republica Moldova și NEFCO va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova și este încheiat pentru o perioadă nedeterminată.

NEFCO a fost creată în 1990 ca instituție financiară internațională, şi activează în conformitate cu Acordul dintre Guvernele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei privitor la Corporația Financiară Nordică de Mediu, semnat la 6 noiembrie 1998, pentru a promova investițiile de interes ecologic al țârilor Nordice în Europa de Est prin contribuția la finanțarea investițiilor în aceste țări.

Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) este un fond multi-donator, de 180 de milioane de euro, gestionat de BERD și destinat promovării investițiilor în eficiența energetică în sectorul public din Ucraina și alte țări din Europa de Est, înființat în 2009. E5P completează creditele de eficiență energetică și de mediu furnizate de instituțiile financiare, inclusiv Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, KfW, NEFCO și Grupul Băncii Mondiale. Contribuitori la E5P sunt UE și SUA, precum și Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Suedia și Ucraina.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.