16:56:36 25.04.2024
Stiri

„Am dus la groapă un boț de aur”. Un bebeluș de numai două săptămâni a decedat la spitalul din Cahul, iar părinții acestuia acuză medicii de NEGLIJENȚĂ. Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă

Social 21.06.2017 11:00 Vizualizări22355 Autor: Ziarul National
„Am dus la groapă un boț de aur”. Un bebeluș de numai două săptămâni a decedat la spitalul din Cahul, iar părinții acestuia acuză medicii de NEGLIJENȚĂ. Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă
Poză simbol


Un bebeluș de numai două săptămâni a decedat, în dimineața zilei de 19 iunie curent, la Departamentul de Medicină Urgentă din cadrul Spitalului raional Cahul. Părinții micuței acuză medicii de neglijență în serviciu, susținând că nu i-au acordat asistența medicală necesară, deși bebelușul avea febră extrem de mare.

În seara zilei de 18 iunie, bebelușul avea febra 39,9 și părinții acestuia, care locuiesc în Andrușul de Jos, raionul Cahul, au chemat acasă medicul de familie.

„Am măsurat temperatura pe la 11.30 noaptea și am chemat medicul de familie. Ștefan Pralea a examinat fetița și, pe la 00.10, i-a administrat o injecție cu câteva preparate pentru a-i scădea temperatura. Medicul ne-a îndemnat să ne ducem la spitalul raional pentru a vedea cauza și ne-a scris pe o foiță ce i-a administrat fetiței, ca să le-o arătăm celor de la Cahul. Ne-am urcat în mașină și ne-am dus la Urgență”, a povestit pentru Ziatul NAȚIONAL Sergiu Petică, tatăl fetiței.

Acolo, micuța, căreia temperatura nu-i scăzuse, a fost examinată de medicul pediatru Ruslan Puiu, care a dus bebelușul într-un salon și le-a spus părinților să aștepte până dimineața.

„Medicul Puiu ne-a spus că la plămâni nu se aude nimic, analiza de sânge e în regulă și că trebuie să așteptăm până dimineața. Dar noi vedeam că ceva nu e în regulă. Fetița tresărea brusc și deschidea ochii, semn că avea dureri. M-a trimis după niște supozitoare „Ibufen” și gata. Apoi și respirația s-a schimbat, nu era bine deloc, iar soția a alergat după medic. Pe la 5.00 dimineața au venit s-o ia din salon ca s-o ducă în Secția de reanimare, iar peste puțin timp ne-au spus că fetița noastră a murit din motive necunoscute”, își amintește cu durere Sergiu.

Analizele au arătat că fetița avea pneumonie interstițială și părinții acesteia sunt convinși că, dacă medicii efectuau un examen radiologic atunci când a fost internată și depistau în timp util problema, copila lor trăia și astăzi.

„Practic, am stat trei-patru ore la spital aiurea și am așteptat moartea fiicei, medicul asigurându-ne că totul este bine. Un simplu examen radiologic salva fetița. Trei-patru ore nu s-a făcut nimic...”, adaugă părintele îndurerat.

Micuța a fost deja înmormântată. „Nu am reușit s-o botezăm și nici nu a avut măcar parte de o ceremonie religioasă. Un boț de aur l-am dus și l-am îngropat acolo... Se născuse pe 2 iunie la Chișinău. Soția a născut pe cale naturală, un copil sănătos... Special ne-am dus la Chișinău, ca să evităm spitalul de la Cahul, că am auzit diverse cazuri despre medicii de aici și iată...”, plânge Sergiu Petică, decis să-și facă dreptate.

Părinții micuței au scris o cerere la Poliție și solicită tragerea la răspundere a medicilor care le-au băgat bebelușul în mormânt: „Poate așa vom preveni alte tragedii”.

Medicul acuzat de familia Petică de neglijență nu era astăzi la serviciu, iar colegii săi au refuzat să ne dea numărul de telefon al acestuia.

Șeful Spitalului raional Cahul, Anatolie Malcov, cunoaște cazul pe care îl califică unul „foarte grav pentru noi”. Domnul Malcov ne-a spus că a vorbit cu medicul pediatru care a examinat în acea noapte fetița și acesta i-a raportat că nu a considerat ca fiind gravă starea micuței și a lăsat-o sub supraveghere, internând-o în spital.

„Este un caz grav pentru noi, foarte neplăcut, afectează imaginea noastră și suntem interesați și noi să aflăm cauzele acestui deces, al unui copil practic sănătos, pentru a vedea care sunt problemele noastre, inclusiv de ordin organizatoric. Adevărul îl vom afla după ce o comisie a Ministerului Sănătății va examina toate materialele acestui caz, pe care noi le-am expediat în 24 de ore la minister. Am văzut fișa de internare, au fost administrate niște medicamente și a fost lăsată sub supraveghere. Temperatura parcă a scăzut și se simțea mai bine. Acum urmează să vedem ce s-a întâmplat. Analizele au arătat că era vorba de pneumonie virală în formă fulminantă”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Anatolie Malcov.

Șeful spitalului raional îl caracterizează pe Ruslan Puiu ca fiind „un tânăr specialist cu practică la Spitalul de Urgență din Chișinău” și adaugă faptul că „nimeni nu vrea să vină să lucreze” în Departamentul de Medicină Urgentă, „prima linie a sistemului medical”, unde salariile sunt aceleași ca în alte secții, dar munca e mult mai stresantă.

Concluziile comisiei de la Ministerul Sănătății în cazul decesului micuței din Andrușul de Jos ar putea fi gata în maximum o lună.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md