Vizita lui Plahotniuc la Bruxelles, confirmată oficial! Deși s-a „înarmat” cu Filip și Candu, a fost primit doar de liderii APSD

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zvonurile privind vizita președintelui democrat Vlad Plahotniuc la Bruxelles se adeveresc. Le confirmă chiar serviciul de presă al PDM prin intermediul unui comunicat. Acesta însă nu a plecat de unul singur în capitala politică a UE, ci cu toată „crema” formațiunii, printre care președintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip, fostul președinte democrat Marian Lupu și alții. Comunicatul formațiunii nu precizează însă acest fapt, iar pe paginile web ale Guvernului și Parlamentului nu au apărut comunicate cu privire la întrevederile avute de premier și speaker la Bruxelles.

Potrivit comunicatului distribuit de PD, la Bruxelles, șeful democraților are întâlniri cu „mai mulți lideri politici europeni, cu care abordează subiecte ce țin de relația Moldovei cu Uniunea Europeană, strategia de dezvoltare a țării noastre, reformele care au loc pe linie guvernamentală și politică”. Totuși, cel puțin deocamdată, coordonatorul Coaliției de guvernare s-a întâlnit doar cu liderii grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Gianni Pittela și Knut Fleckenstein.

Astfel, Vlad Plahotniuc ar fi dat asigurări că „guvernarea de la Chișinău și-a asumat reforme importante, care deja dau rezultate”. „Guvernul Moldovei are toată susținerea Partidului Democrat și a Coaliției majoritare în realizarea reformelor. Ne-am asumat cele mai dure reforme din 2009, iar faptul că schimbările spre bine deja dau roade a fost remarcat și de Fondul Monetar Internațional, și de Uniunea Europeană. Aceasta demonstrează că guvernarea își respectă angajamentele față de cetățeni și față de partenerii externi”, a declarat liderul democraților.

Potrivit comunicatului, liderii APSD au încurajat guvernarea de la Chișinău să continuie procesul de apropiere de Uniunea Europeană și, totodată, au apreciat mult discuția cu președintele PDM. „Este important să fim informați direct de către voi despre ceea ce se întâmplă în Moldova, deoarece unii așa-ziși prieteni de-ai voștri prezintă aici informații care nu corespund realității. Noi înțelegem supărarea lor că nu sunt la guvernare”, ar fi spus liderul grupului APSD, Gianni Pittela, potrivit comunicatului.

Un alt subiect discutat la Bruxelles a fost „modificarea sistemului electoral ca parte a procesului de reformare a clasei politice”. Astfel, vicepreședintele grupului APSD, Knut Fleckenstein, ar fi recomandat ca Parlamentul de la Chișinău să continuie dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. „Credem că ați reacționat calm și cu înțelegere la avizul Comisiei de la Veneția. Îndemnăm să începeți în curând noi consultări pe acest subiect”, ar fi spus Knut Fleckenstein.

„Noi vom continua dezbaterile și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția când vom vota în a doua lectură proiectul de trecere la sistemul electoral mixt”, a punctat Plahotniuc.

Președintele PDM le-a prezentat partenerilor europeni și proiectul privind interzicerea propagandei rusești, evidențiind faptul că aceasta „este o măsură vitală pentru securizarea spațiului informațional al Moldovei”. De partea cealaltă, potrivit comunicatului, inițiativa a fost privită cu deschidere din partea liderilor politici din Parlamentul European, care ar fi precizat că Uniunea Europeană nu dorește ca Moldova să se certe cu Rusia, dar încurajează Chișinăul să-și apere propriile interese.

Este de remarcat însă că, deși însoțit de deținătorii a două cele mai importante funcții în stat, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, comunicatul PD nu menționează absolut nimic despre aceștia, dovada vizitei lor fiind doar pozele în care apar alături de Vlad Plahotniuc. La fel, până la această oră, în afară de anunțul de azi dimineață privind vizita de lucru a premierului Pavel Filip la Bruxelles, în perioada 20-21 iunie curent, nici Guvernul, nici Parlamentul nu au oferit detalii cu privire la vizitele celor doi oficiali în capitala politică a Uniunii Europene.

2 3 4


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...