Moldovenii donează pentru muzică clasică în casele de cultură

Moldovenii donează pentru concerte cu muzică clasică în casele de cultură din Republica Moldova. În decursul unei singure săptămâni, proiectul ”Bach în Casa de cultură”, inițiat de Moldo Crescendo, a adunat cu suportul publicului larg peste 1300 Euro, cca 27 % din suma necesară.

Printre susținătorii proiectului s-au regăsit nume cunoscute precum ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care a venit cu un mesaj public în acest sens, Nata Albot, Vlada Ciobanu, Stela Moldovanu și mulți alții. De asemenea, Victoria Nagy Vajda, moldoveanca stabilită în Luxemburg, care a donat pentru ediția de anul trecut, ”Moldo Crescendo Conace”, peste 700 Euro, în acest an este inițiatoarea unei donații colective din partea diasporei,cu titlul Diaspora Culturală.

Reamintim, că între 21 iulie și 6 august, proiectul ”Moldo Crescendo” își propune să organizeze împreună cu publicul larg evenimente culturale gratuite, cu musică clasică, produse foto/video artistice și un performance teatral al actriței Lia Sinchevici în 9 case de cultură din Republica Moldova.

Evenimentele vor face parte din a 3-a ediție a Festivalului Moldo Crescendo și urmează să aibă loc în localitățile din Ialoveni, Mereni, Călărași, Cimișlia, Ceadâr-Lunga, Hâncești, Rezina, Băhrinești și Chișinău.

Pentru reușita inițiativei, Moldo Crescendo continuă să invite pubicul larg să ia o atitudine personală, să participe cu donații și mediatizare. Mai multe detalii despre proiect, organizatori, program, scop, motivație, modalități de donare (transfer, SMS, contribuții directe la concertele în aerliber)  etc AICI.

Proiectul Moldo Crescendo a fost fondat de tineri muzicieni din Moldova cu studii la Universitățile de Muzică din Elveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia. În anul 2016, Moldo Crescendo a evoluat pentru prima oară în afara capitalei, la Castelul Mimi din Bulboaca și conacul Ciolak-Malski din Bahmut, ”Moldo Crescendo Conace”, la fel, a fost finanțat prin crowdfunding, în proporție de 30%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.