Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Plahotniuc, Filip și Sandu la…

Plahotniuc, Filip și Sandu la Bruxelles? Ce subiecte vor discuta și cu cine se vor întâlni

Între 20–21 iunie curent, prim-ministrul Pavel Filip efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, Belgia. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de astăzi pe pagina oficială a Cabinetului de miniștri. Acesta se va întâlni cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, şi comisarul European pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn pentru a discuta despre „situaţia politică internă, Agenda RM – UE, asistenţa financiară, situaţia regională, dar şi alte teme de actualitate”. În comunicatul Guvernului nu este menționat expres dacă se va discuta pe marginea avizului Comisiei de la Veneția, care critică dur reforma electorală inițiată de PDM-PSRM, și nici dacă premierul va mai fi însoțit de cineva.

La Bruxelles în această săptămână se va afla și lidera PAS, Maia Sandu. Într-o conferință de presă din 17 iunie, aceasta a declarat că la 22 iunie va participa la summit-ul Partidului Popular European, dar și că va avea întâlniri cu reprezentanți ai Parlamentului European, Consiliului Europei și ai Comisie Europene.

Maia Sandu a declarat că va solicita sprijinul instituțiilor europene pentru apărarea procesului democratic din R. Moldova și a îndemnat instituțiile internaționale să folosească toate pârghiile pe care le au pentru a determina guvernarea de la Chișinău să renunțe la schimbarea sistemului electoral.

Totodată, liderul PPDA, Andrei Năstase a precizat într-un comentariu pe o rețea de socializare că la Bruxelles în aceste zile s-ar afla și președintele PDM, Vlad Plahotniuc. O confirmare oficială a partidului însă nu există.

Și expertul Dionis Cenușă a scris astăzi că Plahotniuc ar efectua o vizită la Bruxelles.

Guvernul a precizat că rezultatele vizitei şi obiectivele de viitor trasate de părţi vor fi anunţate în cadrul unei conferinţe de presă comună, susţinută de Premierul Pavel Filip şi Comisarul European pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, miercuri, 21 iunie.

Foto: colaj zdg.md & moldova.org