19:07:18 19.04.2024
Stiri

Renato Usatîi a devenit OBIECT DE STUDIU pentru politologii din SUA. „Este un caz EXCEPȚIONAL”

Politică 20.06.2017 13:00 Vizualizări3142 Autor: Ziarul National
Renato Usatîi a devenit OBIECT DE STUDIU pentru politologii din SUA. „Este un caz EXCEPȚIONAL”


Primarul de Bălți, Renato Usatîi, care din luna septembrie 2016 nu a mai fost în R. Moldova, a devenit obiect de studiu pentru politologii americani. Unul dintre aceștia se declară mirat cum primarul reușește să administreze capitala de nord a țării fără să fie la fața locului. Este vorba de profesorul Mitchell Orenstein de la Universitatea Pennsylvania (SUA), care a efectuat o vizită de lucru la Primăria din Bălți, transmite btv.md.

Profesorul a venit în mod special la Bălți ca să se informeze cum primarul Usatîi, care este și liderul unui partid de opoziție, reușește să gestioneze unul dintre cele mai mari orașe din țară. Orenstein a aflat de la reprezentanții administrației publice locale de felul cum sunt obstrucționați de puterea centrală să întreprindă acțiuni privind dezvoltarea municipiului, precizează sursa citată.

„Noi ne confruntăm cu probleme de ordin birocratic impuse de persoane cu funcții de răspundere. De exemplu, reprezentantul guvernului în teritoriu este, totodată, și președintele Partidului Democrat în teritoriu”, a menționat consilierul primarului, Nicolae Mărgărint.

Profesorul din Pennsylvania s-a arătat surprins de faptul că Usatîi ar fi persecutat pentru viziunile sale politice, dar totodată reușește să gestioneze foarte bine treburile orașului.

„Este un caz excepțional. Printre multitudinea de aspecte ale politicii din Moldova, care sunt ieșite din comun, este și cazul lui Renato Usatîi. Este foarte neobișnuit pentru noi să avem un primar care nu locuiește în oraș. Bineînțeles este un experiment foarte interesant de a vedea cum funcționează această metodă. Mă miră faptul că mă aflu pentru prima dată într-un astfel de oraș, în astfel de circumstanțe”, a spus Orenstein pentru televiziunea din Bălți.

De asemenea, Mitchell Orenstein a menționat că vizita sa în R. Moldova se axează pe elaborarea unei cărți, în care va face o paralelă între situația geopolitică a Moldovei cu cea din țările spațiului post-sovietic.

„Voi scrie o carte în care voi face o paralelă între situația geopolitică a Moldovei cu cea din Ucraina, Belarus dar și cu alte țări din spațiul post-sovietic. Aceste țări se află în mijlocul centrului de influență a Rusiei și UE, iar deseori acest lucru nu se întâmplă din propria dorință. În rezultat, aceste țări sunt foarte afectate. Eu voi reflecta diferențele și modul în care aceste conflicte se desfășoară în diferite țări, chiar și în diferite orașe. În special, cum afectează oamenii, ce trăiesc în această parte a lumii”, a subliniat profesorul american.

Mitchell Orenstein este profesor de politici a Europei Centrale și de Est, în cadrul Departamentului slav de la Universitatea din Pennsylvania și la Universitatea din Harvard, SUA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md