Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Leancă califică declarațiile FMI…

(video) Leancă califică declarațiile FMI și Băncii Mondiale „ușor interpretabile” și acuză presa de manipulare

Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), susține că în ultima vreme s-au lansat mai multe minciuni la adresa sa, de aceea îi pare rău că instituțiile financiare internaționale au făcut comentarii „ușor interpretabile”. Reacția acestuia vine după ce săptămâna trecută, atât Banca Mondială, cât și Fondul Mondial Internațional au declarat că Guvernul Leancă nu s-a consultat atunci când a oferit garanția Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în noiembrie 2014, politicianul a venit cu o reacție. Iurie Leancă nu a ieșit într-o conferință de presă pentru a comenta reacțiile instituțiilor financiare internaționale, dar a înregistrat un mesaj video în biroul său pe care l-a publicat pe youtube.

„Probabil din greșeală s-au lăsat antrenați în jocuri politice murdare locale. Toate titlurile așa-zisei prese independente ghidează niște actori politici care deja de doi ani și jumătate au un scop bine trasat: să mă atace și să mă ponegrească. Sunt tot acei actori care în timpul campaniei prezidențiale, când eu spuneam că Igor Dodon este pericolul numărul unu pentru Moldova, mă considerau pe mine pericolul numărul unu. Ca de obicei, aceste portaluri de știri din Moldova, concentrat, au dat titluri manipulatorii, gen: „Leancă a mințit”, „Leancă a fost pus la perete”etc. Am fost învinuit că nu m-am consultat cu instituțiile financiare înainte de a lua anumite decizii. Vreau să menționez că consultări pe segmentul financiar-bancar au avut loc în permanență, pe tot parcursul anului 2014. Au fost discuții formale și informale. Au avut loc mai multe vizite de evaluare a acestui sector și dacă va fi necesar, voi face interpelări la toate instituțiile pentru a obține informația exhaustivă la acest subiect”, a declarat Iurie Leancă.

Liderul PPEM  a făcut referire la un document comun elaborat de o misiune mixtă a FMI și a Băncii Mondiale, publicat în iunie 2014.

„În sumarul executiv al acestui document există o constatare care, dacă doriți, a stat la baza ulterioarei interacțiuni între Guvernul R. Moldova și partenerii noștri din instituțiile financiare internaționale, a stat la baza deciziilor ulterioare. După analiza efectuată de experți internaționali , se menționează trei elemente-cheie: fiind vorba de o bancă de sistem, statul nu-și putea permite luxul ca această bancă să falimenteze; că nu exista o altrnativă viabilă de rezolvare a problemei decât prin oferirea garanțiilor guvernamentale; lipsa unei astfel de decizii ar fi creat un potențial de contaminare a întregului sistem bancar”, a precizat Leancă, subliniind că inacțiunea Guvernului ar fi dus automat la falimentarea unei bănci din sistem cum este BEM, „în primul rând ar fi dus la pierderea banilor, atât a persoanelor fizice, peste 500 de mii de oameni, cât și a companiilor juridice”.

„Falimentarea băncii ar fi generat o panică, o criză în societate și ar fi  generat extrageri masive de depozite bancare, nu doar de la BEM, ci și de la alte bănci, iar asta ar fi putut genera un colaps al întregului sistem financiar-bancar și rezulta în prăbușirea economică  a R. Moldova”, a explicat Leancă.