Promo-LEX: În Republica Moldova tortura costă 1.000 de lei. Cum a fost agresat un bărbat de 3 angajați MAI

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asociația Promo-LEX este îngrijorată de faptul că infracțiunile de tortură sunt în continuare examinate ineficient de organele de drept din Republica Moldova. Termenele de examinare sunt excesiv de mari, iar torționarii primesc pedepse minime.

La 15 iunie curent, judecătoria Cahul a pronunțat o sentință pe un caz de tortură și exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Trei angajați ai MAI au fost condamnați, fiindu-le stabilită pedeapsa de 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare condiționată și privarea dreptului de a ocupa funcții pe un termen de 7 ani. Instanța a acordat părții vătămate un prejudiciu material de 554 lei și un prejudiciu moral de 1.000 de lei.

La data de 21.04.2010, N.S., aflându-se la o cafenea din preajma unei stații Peco din raionul Taraclia, satul Balabanu a fost somat să se deplaseze cu 3 angajaţi ai MAI, CP Taraclia la spital pentru testarea medicală a stării de ebrietate.

Domnul N.S. a refuzat, din motiv că nu se alfa la volanul mijlocului de transport ci în cafenea. Angajații MAI, aplicând forța și fără a întocmi vreun act procesual, l-au transportat forțat la sediul secției de poliție, iar ulterior la Comisariatul de poliție Taraclia, fiind astfel privat ilegal de libertate timp de mai mult de 8 ore.

Domnului N.S. i-au fost puse cătușe la mâini și picioare fără nici un temei legal, chiar dacă acesta are grad sever de dizabilitate, având proteză la piciorul stâng.

Reieșind din probele prezentate de procurori, între orele 17-00 și 20-00, lui N.S. i-au fost aplicate multiple lovituri cu mâinile, picioarele și mijloace de aplicare a forței. Ulterior acesta a fost transportat forțat la Spitalul raional pentru testare medicală a gradului de alcoolemie, și contrar voinței sale i-au fost prelevate mostre de sânge.

În cazul refuzului de a trece expertiza medicală pentru stabilirea gradului de alcoolemie, angajații poliției sunt obligați să întocmească un proces-verbal în care să relateze circumstanțele refuzului, însă nu sunt în drept să oblige persoana la testare medicală.

N.S. a depus mai multe plângeri împotriva acțiunilor angajaților MAI, iar dosarul penal intentat împotriva lor a fost examinat timp de 5 ani la faza de urmărire penală și 2 ani la faza de examinare judiciară, în total peste 7 ani.

Potrivit Avocatului Asociației Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco: „Interzicerea torturii și tratamentelor inumane sau degradante reprezintă unul din drepturile absolute, garantate de convențiile și tratatele internaționale, care nu poate fi încălcat niciodată, sub nici o formă, indiferent de justificare. Cu regret, autoritățile din Republica Moldova încă întâmpină dificultăți în investigarea și sancționarea a astfel de cazuri, deși Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în repetate rânduri, a condamnat Moldova pe cauze similare. Urmărirea penală ineficientă, termenele excesive de examinare și sancțiunile mici reprezintă aspectele de bază la care autoritățile rămân restante. O altă problemă mare este reabilitarea părții vătămate și asigurarea unei satisfacții echitabile, suma de 1.000 lei prejudiciu moral, stabilită în acest caz este derizorie, fiind de fapt o insultă la adresa persoanei care a suferit, atât în urma comportamentului abuziv al organelor de drept, cât și pe parcursul a 7 ani de examinare a dosarului”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...