ONU îngrijorată de o posibilă escaladare a tensiunilor între SUA şi Siria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Națiunile Unite și-au exprimat luni „îngrijorarea profundă” în ce privește o posibilă escaladare a tensiunilor între SUA și Siria, după ce Washingtonul a doborât duminică un avion al regimului de la Damasc în estul țării, scrie AFP, conform Agerpres.

Exprimându-se în același timp în legătură cu distrugerea acestui avion de vânătoare sirian și cu revendicarea de către Iran a tirului cu șase rachete asupra unei baze a organizației jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a atras atenția că cele două evenimente „provoacă îngrijorarea noastră profundă privind riscul unei posibile erori de judecată sau de escaladare militară în Siria”.

„Credem că riscul este sporit atunci când eforturile în lupta contra SI și altor grupări teroriste nu sunt asociate căutării unei soluții politice” celor șase ani ai conflictului care a făcut peste 320.000 de morți, a subliniat Stéphane Dujarric.

Iranul a afirmat că a lovit duminică organizația jihadistă ca represalii la atentatele comise la 7 iunie la Teheran, revendicate de SI.

În ce privește avionul sirian doborât, coaliția internațională a afirmat că a fost o ripostă la loviturile aeriene asupra Forțelor Democratice Siriene, alianță a luptătorilor antijihadiști kurzi și arabi susținuți de Statele Unite.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va discuta despre conflictul sirian săptămâna viitoare, înainte de o nouă rundă de negocieri de pace care trebuie să înceapă la 10 iulie la Geneva.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...