În condiţiile fenomenului corupţiei generalizate din ţara noastră, dar şi a politizării luptei cu acest flagel, Ordinul „Ştefan cel Mare” oferit Centrului Naţional Anticorupţie este un gest, cel puţin, de neînţeles. Este opinia unor experţi care au comentat decizia şefului statului, Igor Dodon, de a decora instituţia. Schimbarea de peste noapte a opiniei preşedintelui faţă de CNA ridică semne de întrebare, mai spun specialiştii. 

„Nu-mi rămâne decât să-mi exprim nedumerirea, pentru că nu cu aşa mult timp în urmă domnul Dodon spunea despre capturarea instituţiilor statului, despre dosare la comandă, despre politizarea combaterii corupţiei. De când domnul Dodon a venit la putere, nu au fost pedepsite persoanele care au permis spălarea de bani, nu au fost restituiţi banii care urmau să fie restituiţi. Mai mult, ţara a căzut în clasamentul Transparency International şi eu nu văd care ar fi explicaţia unei asemenea decorări. Eu cred că oricine în instituţie s-ar bucura dacă ar simţi că acest lucru este binemeritat, altfel, eu bănuiesc că şi ei simt că e o încercare de a drege busuiocul”, a comentat directoarea Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc.

De cealaltă parte, directoarea Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, crede că o explicaţie pentru această decizie a şefului statului ar fi împlinirea a 15 ani de la crearea CNA. 

„Presupun că această medalie este cu ocazia a 15 ani de la crearea CNA-ului. Este adevărat că s-a pornit lupta, problema este că această luptă anticorupţie este pipărată de sentimentul general că ar fi existat criterii politice. Faptul că CNA nu a plasat o informaţie cu privire la un eveniment atât de important în activitatea instituţiei, după mine alimentează opinia generală că lupta anticorupţie este totuşi circumscrisă anumitor criterii politice Da, este adevărat sentimentul nostru este că aceste dosare penale nu sunt pe loc gol, dar de ce sunt doar într-o singură parte, nu şi în altă parte?”, a menţionat Galina Bostan.

Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice declară că Igor Dodon ar fi semnat decretul privind decorarea CNA având interese personale. 

„În Moldova există un nivel înalt de corupţie şi acest lucru este atestat în toate rapoartele internaţionale, deci nu putem să atribuim instituţiilor abilitate să combată corupţia merite în acest domeniu, pentru că ele nu sunt, sau cel puţin ele nu sunt văzute. Din câte îmi amintesc eu, însăşi Igor Dodon era într-o relaţie cu Centrul Naţional Anticorupţie, îmi amintesc că a fost citat la Centru de câteva ori legate de declaraţiile sale legate şi de capturarea instituţiilor. Schimbarea de peste noapte a opiniei preşedintelui faţă de Centrul Naţional Anticorupţie ridică semne de întrebare, s-ar putea să fie legat şi de anumite dosare care ar fi în gestiunea Centrului Naţional Anticorupţie şi care ar atinge interesele preşedintelui, Igor Dodon”, susţine Cornelia Cozonac.

Acum doi ani, Dodon îşi exprima nemulţumirea pentru faptul că CNA acţiona cu întârziere în cazul furtului din sistemul bancar. Atunci fostul lider PSRM a publicat şi mai multe informaţii despre creditele neperformante acordate de una dintre băncile falimentare, fapt pentru care a fost audiat la CNA.

„CNA a fost informat despre miliardele furate încă la mijlocul lunii decembrie, ei trebuiau atunci, în opinia mea, ei trebuiau atunci să înceapă percheziţiile, atunci să-l cheme pe Şor şi pe toate compania aici. Cu regret, ei lucrul acesta nu l-au făcut”, spunea Dodon.

Decretul privind conferirea decoraţiei militare supreme Centrului Naţional Anticorupţie a fost semnat de Igor Dodon pe 6 iunie şi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 16 iunie. Nici pe site-ul CNA, nici pe cel al Preşedinţiei nu au fost publicate informaţii despre acest fapt. Contactat pentru o reacţie, serviciul de presă al CNA a cerut să-i fie expediată o solicitare oficială, cu toate întrebările, dar încă nu am primit un răspuns, iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Ion Ceban, nu a fost de găsit la telefon pentru comentarii.