Cei care se dedică în totalitate consumului de proteine, în speranţa dezvoltării rapide a masei musculare, riscă mari probleme de sănătate, avertizează medicii.

Consumul excesiv de proteine duce, într-adevăr, la dezvoltarea masivă a musculaturii, dar, pe interior, organismul resimte acest „şoc”. Astfel, o persoană cu muşchi impresionanţi se poate confrunta cu afecţiuni ale ficatului sau rinichilor.

De asemenea, excesul de proteine poate avea efect cancerigen, mai ales la nivelul colonului, ca urmare a constipaţiei cronice.

„Protorexia este o formă de ortorexie, un termen utilizat pentru a descrie o tulburare alimentară, care constă în obsesia unei persoane faţă de alimentaţia sănătoasă”, spune nutriţionistul Stephanie Moore. 

Această tulburare alimentară este similară afecţiunilor mintale. Nevoia pacientului pentru astfel de alimente este copleşitoare şi îi poate modifica radical stilul de viaţă. Cei care se confruntă cu această problemă sunt adesea interiorizaţi, se îndepărtează de prieteni şi consumă aproape exclusiv shake-uri cu proteine, punându-şi astfel în pericol sănătatea.