Recomandări #diez: Cinci cărți pe care ai putea să le citești după încheierea sesiunii de BAC (I)

RXY5YRZYUE
Foto: Tom Hermans

Sesiunea de BAC a trecut și pentru absolvenți a început vacanța mult-așteptată. După lecturile necesare pentru examenul de limbă și literatură română, a venit momentul să deschidă niște cărți după preferințele lor. Care sunt acestea aflați din articol.

#1. Moș Goriot de Honore de Balzac

Povestea începe în 1819 când Goriot vine la pensiunea doamnei Vauquer, acesta trăiește în condiții mizerabile. Însă când Goriot a sosit la pensiune, bogăția sa a provocat invidie, speculații și un oarecare respect. Singurii vizitatori a personajului sunt două doamne fermecătoare, prea frumoase ca să fie și bune, care vin rar și ferindu-se de ochii lumii. Sunt fiicele sale, pretinde Goriot, iar singurul locatar dispus să-i dea crezare este Rastignac, un tanar student sărac, dar ambițios, a cărui țintă de viață este strălucitoarea societate din foburgul Saint-Germain. Pe parcursul romanului se confruntă două idei: dragostea părintească și banii.

mos-goriot_1_fullsize

#2. Narcis și Gură-de-Aur de Hermann Hesse

Între tânărul dascal și elevul său dintr-o școală monahala: Narcis și Gură-de-Aur ia naștere o prietenie profundă, însă drumurile lor se despart. Gură-de-Aur se lasă pradă plăcerilor cărnii și va pribegi ani în șir din femeie în femeie. Este salvat de Narcis, devenit între timp Abatele Ioan. Vădita antiteză dintre cele două personaje face romanul mai misterios și mai atractiv.

23740_32781

#3. Castelul de Franz Kafka

Limbajul simplu și sobru caracteristic operelor lui Kafka este prezent și în romanul de față. Interferența dintre rațional și irațional din operă întruchipează imposibilitatea omului de a descifra sensul existenței sale civice, K., personajul principal, încearcă să-și întâlnească angajatorul, în vederea preluării postului proaspat obținut. Un lucru cât se poate de obișnuit, s-ar spune. Motivația banală implică personajul într-o serie de perepeții, iar realizarea scopului în sine depinde de Castel.

castelul_1_fullsize

#4. Învierea de Lev Tolstoi

Ultimul roman al Lui Tolstoi, la care a lucrat cu întreruperi un deceniu întreg este povestea inspirată de un caz real din epocă. Pe când își face datoria ca jurat într-un proces dificil, prințul Nehliudov o recunoaște în prostituata acuzată de crima și jaf pe slujnica nevinovată de care se îndragostise în adolescență și pe care a sedus-o ceva mai târziu. Atunci când femeia devine victima unei erori judiciare stupide, Nehliudov nu-și mai poate urma traiul luxos și lipsit de griji, ci decide să renunțe la tot și s-o urmeze, pentru a o salva cu orice preț, potolindu-și astfel chinuitorul sentiment de vinovăție pentru soarta ei tragică. Invierea este un tablou vast al Rusiei de sfârșit de secol XIX, în care imaginea celulelor mizere de închisoare se suprapune cu bogăția strălucitoarelor palate nobiliare; romanul reprezintă în același timp o critică plină de indignare la adresa sistemului de guvernământ, a justiției și a Bisericii.

Invierea-de-Lev-Tolstoi

#5. Blândețea nopții de F. Scott Fitzgerald

 Dick Diver, un psihiatru cu perspective strălucite, se îndrăgostește de Nicole, tânăra pacientă pe care o tratează la o clinica din apropiere de Zürich și cu care, uitând de carieră, se căsătorește. Averea lui Nicole îi ajuta să ducă o viață confortabilă pe Riviera franceză, înconjurați de un cerc select de muzicieni, actori și scriitori. Când în scenă își face apariția și Rosemary, o tânără actriță îndragostită de Dick, dar și prietenă cu Nicole, viața tumultuoasă a cuplului Diver capată nuanțe nebănuite.

 

456538-0

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente