Ilan Shor ar putea scăpa basma curată; La 22 iunie acesta ar putea fi eliberat din arest

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul de Orhei, Ilan Shor, ar putea fi eliberat la 22 iunie, când se împlinesc 12 luni de la arestarea acestuia, deoarece conform legii, o persoană nu se poate afla în arest mai mult de 12 luni.

Conform deciziei Curţii Constituţionale din 23 februarie 2016, o persoană nu se poate afla în arest mai mult de 30 de zile în cadrul unui mandat şi 12 luni în total. Astfel, la 22 iunie curent se fac 12 luni de când primarul de Orhei, învinuit în dosarul devalizării băncilor, a fost plasat în arest, iar acum ar putea fi eliberat.

În debutul şedinţei de judecată de astăzi, Shor a fost întrebat dacă se aşteaptă ca săptămâna viitoare să fie eliberat. „Domnul este judecătorul”, a răspuns Shor.

După ce a stat aproape două luni în izolator, Shor a fost transferat în arest la domiciliu pe 5 august 2016, sub pretextul că ar fi bolnav. De atunci, acesta se află în arest la domiciliu, privilegiu de care nu s-a bucurat fostul prim-ministru Vlad Filat sau controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Procuratura Anticorupţie anunţalşa 16 februarie curent că a finalizat urmărirea penală şi a transmis în instanţa de judecată dosarul privind comiterea infracţiunii de escrocherie şi spălare de bani de către fostul şef al Băncii de Economii Ilan Şor. Procurorii cer 15 ani de închisoare pentru acesta.

Potrivit procurorilor, ŞShr este învinuit că, în perioada 4 -25 noiembrie 2014 ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore, sumă confirmată şi de raportul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală.

Procurorii au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din Banca de Economii. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii offshore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

Procurorii consideră însă că inculpatul trebuie să răspundă penal în acest caz pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de până la 15 ani închisoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...