Noi reguli pentru prestarea procedurilor cosmetologice: Ce măsuri prevede Ministerul Sănătății

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proceduri cosmetologice miniinvazive vor avea dreptul să facă doar medicii instruiți în domeniul dermatocosmetologie. Competențele vor fi obținute în cadrul studiilor de rezidențiat, la specialitatea „Dermatovenerologie”, care va include mai multe ore de cosmetologie. În același timp, absolvenții și medicii de alte specialități, vor putea face proceduri cosmetologice miniinvazive doar dacă vor urma cursuri de scurtă durată în dermatocosmetologie. Măsurile sunt prevăzute în ordinul Ministerului Sănătății, care reglementează competențele profesionale în acest domeniu.

Din septembrie 2017, în cadrul studiilor de rezidențiat la specialitatea „Dermatovenerologie” va fi inclus modulul „Dermatocosmetologie”. Diploma va permite absolvenților să presteze servicii cosmetologice, prin metode miniinvazive.

Absolvenții altor specialități vor avea dreptul să activeze în acest domeniu, doar după ce vor face instruiri de scurtă durată în domeniul dermatocosmetologie. Vorbim despre cursuri cu o durată de patru luni, desfășurate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Cursurile vor începe în noiembrie 2017 și vor fi organizate de două ori în an. Absolvenții cursurilor vor obține competențe în domeniul dermatocosmetologiei.

Medicii care deja prestează servicii cosmetologice prin metode miniinvazive, vor fi evaluați de o comisie a Ministerului Sănătății. În lipsa diplomelor sau certificatelor care să confirme competențele în domeniul dermatocosmetologie, ei vor trebuie să urmeze cursurile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Ordinul Ministerului Sănătății stabilește competențele profesionale și în domeniile cosmeticii, chirurgiei plastice, estetice și microchirugiei reconstructive.

Noile reglementări au fost propuse de către un grup de lucru, format din specialiști ai Ministerului Sănătății, doctori în ştiințe medicale în domeniul dermatologiei şi directori ai centrelor medicale autorizate în domeniul medicinii estetice. Acesta a fost instituit la inițiativa ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, după ce mai multe femei au reclamat reacții adverse în urma procedurilor cosmetologice miniinvazive, efectuate de specialiști fără competențe în dermatocosmetologie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...