Cristina Dîmchi, eleva care a reușit să creeze un dezinfectant pentru mâini pe bază de rădăcini de liliac

collage
Foto: Arhivă Personală

În timp ce tinerii de vârsta ei își dedică timpul în mare parte distracțiilor, Cristina încearcă să găsească răspunsuri la niște întrebări aparent simple, uzuale, dar care dau multe bătăi de cap. Este elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Universul”, dar are deja în spate o experiență cu care se poate mândri.

Cum problema bunicii a motivat-o să creeze DizZy-Efect

O fire creativă, dar deosebit de modestă atunci când este vorba de propriile sale succese, Cristina povestește despre cum a fost conceput germenele invenției sale. Ideea i-a venit atunci când a văzut cum bunica ei luptă cu rădăcinile de liliac, care creșteau sub pavaj și aduceau doar probleme. „Mi-am pus întrebarea: Oare pot folosi cumva rădăcinile de liliac? Și am început cercetările, am obținut cantitățile necesare și m-am gândit să produc individual pentru familie. Acest proiect a fost efectuat timp de o lună.” Astfel eleva a încercat să identifice o soluție la niște probleme cotidiene cicălitoare și în final curiozitatea ei a fost răsplătită din plin.

 

Photo Credit: Arhivă Personală
Photo Credit: Arhivă Personală

Inveția s-a dovedit a fi într-adevăr practică și foarte utilă. „Produsul creat de mine se numește DizZy-Efect. Este un dezinfectant pentru mâini, el ajută la regenerarea plăgilor externe și a rănilor. Esența lui constă din frunze de liliac, infuzie de romaniță și principalul element sunt rădăcinile de liliac.” Acele sâcâitoare rădăcini, care erau o povară pentru bunica Cristinei, au ajuns să stea la baza unor realizări frumoase.

Oricine are destulă ambiție poate să facă asemenea lucruri, are nevoie doar de puțină susținere și curaj, crede Cristina Dîmchi: „Pot spune că nu este atât de greu să elaborezi un astfel de concept, trebuie doar să ai încredere în tine și să depui mult efort”.

Produsul din rădăcini de liliac la Concursul International Mold-SEF-2017

În spatele fiecărui om de succes neapărat este cineva care îl sprijină și are încredere în el. În implimentarea acestui proiect, Cristina nu a fost ajutată de nimeni în plan material. Singură, în urma combinării mai multor componente încerca să le determine pe cele potrivite cu rădăcinile de liliac. Însă dacă e vorba de paliera morală, tânăra amintește de profesoara care i-a fost mereu alături: „Coordonatorul care m-a susținut a fost profesoara mea de Educația Economică, Silvia Scortescu”.

Cristina a participat la categoria Științe Aplicate, la Concursul Internațional Mold-SEF 2017, care a avut loc în perioada 23-25 februarie. Relatează despre acest eveniment cu o deosebită căldură, deoarece a reușit să însușească o serie de lucruri noi pentru sine și a rămas cu un amalgam de emoții pozitive în urma acestuia. „Nici nu pot spune cât de super a fost la acest concurs, foarte interesant și am venit cu noi senzații și cu noi experiențe care mă vor ajuta și în viitor. Am primit mențiune, dar am câștigat pentru mine și mă bucur de aceasta.”

Eleva a participat și la un concurs de la Metro, în data de 6 mai. Acolo, după ce produsele au fost prezentate membrilor juriului și oaspeților, acestea urmau să fie comercializate. Timp de o zi, a reușit să vândă 10 cutiuțe de DizZy-Efect și să primescă mențiune pentru produsul său. Actualmente acesta poate fi procurat cu 15 lei la compania școlară, unde Cristina își face studiile.

 

18762429_1774693156175646_807366236_n
Photo Credit: Arhivă Personală

În Republica Moldova sunt foarte mulți tineri talentați, care își valorifică potențialul în cadrul mai multor competiții organizate. Astfel se creează o concurență sănătoasă și productivă. „Au fost foarte mulți participanți, din diferite instituții de învățământ, dar nu am avut concurenți, pentru că eram unica elevă cu o astfel de idee.” Competițiile vin să aducă noi platforme pentru autodezvoltare, dar și să motiveze tinerii să continue să crească în plan profesional. „În urma participării la o serie de concursuri am realizat că nu trebuie să te dai bătut și că trebuie să mergi mereu înainte. Am venit și cu noi experiențe, iar din fiecare încercare trebuie să extragem și câteva lecții utile pentru viitor.”

De la primul produs, la o potențială afacere

Cristina este o tânără ambițioasă, hotărâtă să-și continue evoluția. Deși a obținut rezultate remarcabile în urma elaborării produsului DizZy-Efect, nu are de gând să se oprească aici. Astfel își stabilește mereu alte scopuri și promite să revină în curând cu un concept nou. Nu a decis încă unde vrea să-și continue studiile după ce absolvește liceul, dar cert este că aspiră să-și încerce forțele în domeniul antreprenoriatului: „Aș dori să-mi deschid propriul magazin, unde mi-aș putea comercializa produsele”.

Îndemnul ei pentru tineri este să nu ezite și să încerce ceva nou, să cerceteze cât mai mult și să nu-și piardă speranța, chiar dacă eșuează: „Ca să ajungi la anumite performanțe trebuie să crezi în ceea ce faci, să fii foarte atent și să depui mult efort. Atunci, se vor obtine rezultate bune”, consideră Cristina.

 Valeria Batereanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente