11:26:01 24.04.2024
Stiri

DOC // Comisia de la Veneția a publicat RECOMANDĂRILE cu privire la schimbarea sistemului electoral în R. Moldova. Mingea e în terenul autorităților

Politică 19.06.2017 14:00 Vizualizări4414 Autor: Ziarul National
DOC // Comisia de la Veneția a publicat RECOMANDĂRILE cu privire la schimbarea sistemului electoral în R. Moldova. Mingea e în terenul autorităților


Comisia de la Veneția a publicat, luni, avizul cu recomandările privind schimbarea sistemului de vot din R. Moldova. Documentul, care conține 20 de pagini și 78 de puncte, scoate în evidență mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală propusă, inclusiv lipsa unui consens larg.

Potrivit documentului, orice amendament la scară largă privind schimbarea legislației electorale are nevoie de o dezbatere publică și consultare, nu numai în rândul partidelor politice reprezentate în Parlament, dar și în rândul actorilor relevanți din afara Parlamentului și al societății civile.

Comisia de la Veneția afirmă că nu a existat un consens larg în Parlament, acolo unde au fost partide care s-au opus. Potrivit experților, dezbaterile publice s-au făcut numai despre avantajele sau dezavantajele acestui sistem și că nu s-a ajuns la un larg consens cu actorii relevanți din afara Parlamentului.

Citește și: Spicherul Candu afirmă că experții Comisiei de la Veneția nu ar fi CONDIȚIONAT autoritățile să renunțe la modificarea sistemului electoral

În punctul 15 din opinia integrală a Comisiei de la Veneţia se spune că schimbarea sistemului este prerogativa suverană a republicii, dar nu este recomandată în acest moment.

„În lumina acestor îngrijorări şi având în vedere lipsa unui consens în această problemă, atât de polarizată, o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a republicii, nu este recomandabilă în acest moment”, se arată în document.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md