Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cum se închid uşile grădiniţelor…

Cum se închid uşile grădiniţelor şi cine decide

Regulamentul care prevede sistarea activităţii grădiniţelor nu a intrat în vigoare, instituţiile preşcolare însă vor ieşi în vacanţă în această vară. Autorităţile dau asigurări că acest lucru se va întâmpla de comun acord cu părinţii, iar toţi copiii vor fi asiguraţi cu locuri în alte instituţii. De cealaltă parte, mai mulţi părinţi semnalează că nu au fost consultaţi despre perioada vacanţei, ci doar au fost informaţi, în alte cazuri fiind anunţaţi că nu există posibilităţi de transfer al copiilor în alte grădiniţe, invocându-se lipsa locurilor.

Instituţiile preşcolare din R. Moldova activează în temeiul unui regulament care nu prevede, sub nicio formă, sistarea activităţii. Dar, la Ministerul Educaţiei (ME), de mai bine de un an, se află „Regulamentul-tip de organizare şi funcţionare a instituţiei de educaţie timpurie” care admite această posibilitate. După mai bine de opt luni în care numeroşi părinţi au protestat şi au scris petiţii, ME a acceptat să facă public documentul, în care era scris că timp de 42 de zile grădiniţele pot să-şi sisteze activitatea în perioada de vară. Acest lucru a revoltat mulţi părinţi, care au declarat că nu au posibilitate, dar nici legea nu le permite, să-şi ia concediu pentru a sta acasă cu odraslele lor. În aprilie-mai, Ministerul a anunţat consultări publice, iar la 20 mai a declarat că a ajuns la un numitor comun, care stipulează:

„Vacanţa în instituţiile de educaţie timpurie va fi stabilită de APL (autorităţile publice locale, n.r.), administraţia instituţiei, după consultări cu părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor sau ai comitetului de părinţi, după caz, până la 1 decembrie, anul în curs, şi va fi adusă la cunoştinţa părinţilor, cu afişarea, la loc vizibil, cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea acesteia.

În perioada vacanţei, APL şi conducerea instituţiei, la necesitate, vor asigura copiii neîncadraţi, contactând instituţii apropiate, din raza unităţii administrativ-teritoriale, care vor găzdui copiii sau vor oferi părinţilor alte alternative: centre comunitare, tabere cu sejur de zi, grupe de serviciu”.

ME: „Lucrurile nu sunt noi”

Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preuniversitar a ME, afirmă că „toate grădiniţele în R. Moldova se află în gestiunea APL, care sunt fondatori şi cei care angajează directorii. Acestea împreună trebuie să decidă. Dacă nu au nevoie de vacanţă, înseamnă că, după un anumit orar, să plece pedagogii în concedii sau să efectueze reparaţii. Lucrul acesta trebuie coordonat cu părinţii”.

Respectiv, orarul de vacanţe al grădiniţelor pentru 2018 trebuie coordonat cu părinţii şi stabilit până în decembrie 2017, astfel încât aceştia să-l cunoască din timp şi să-şi poată coordona perioada de concediu. Totodată, termenul de 42 de zile nu va mai figura, spune Valentin Crudu, precizând că nu va fi stabilită o anumită durată a vacanţei, acest aspect fiind lăsat la discreţia conducerii grădiniţelor.

Valentin Crudu mai spune că nu deţine informaţii despre cazuri în care părinţilor li s-ar fi spus că nu există locuri pentru transferul copilului în altă instituţie, dar zice că subiectul va fi discutat în curând, deoarece pe internet sunt semnalate mai multe situaţii în acest sens.

Până la aplicarea noului Regulament, explică şeful de la ME, vacanţele vor fi organizate ca şi anterior. „Instituţiile din Chişinău, în perioada de vară, în ultimii cinci ani, s-au închis, câte 100 din 150. Au fost închise şi în septembrie-octombrie. Asta nu înseamnă că părinţii nu şi-au dus copiii în altă parte. De 20 de ani, în Chişinău se închid grădiniţe, fie integral, fie după un calendar”, spune Crudu, precizând că ME a încercat doar să reglementeze vacanţele în intervalul 1 iunie-31 august.

Cât despre localităţile rurale, acolo unde este doar o grădiniţă, Crudu afirmă că ME a propus APL mai multe alternative, reieşind din infrastructura localităţii.
„Dacă localitatea are Casă de Cultură sau un centru pentru copii, să organizeze educaţie pe o anumită perioadă, mai scurtă, 3-4 ore, astfel încât copiii să fie sub supraveghere. Poate în şcoală să amenajeze un loc în care copiii ar putea să vină pe perioade restrânse de timp”, explică funcţionarul.

21 de grădiniţe şi-au luat deja vacanţă

De cealaltă parte, Angela Monaco, şefa serviciului management preşcolar din cadrul DETS, afirmă că, la nivel de fiecare grupă din grădiniţe, se organizează şedinţe cu părinţii, în cadrul cărora aceştia sunt informaţi la subiect şi li se solicită să indice dacă au nevoie sau nu de transfer în altă instituţie în perioada respectivă, toţi copiii fiind asiguraţi cu locuri în alte grădiniţe. Funcţionara spune că, de la 1 iunie, nu a existat nicio adresare a părinţilor în care să semnaleze lipsa locurilor.

La acest moment, din cele 158 de instituţii preşcolare din Chişinău, 21 şi-au suspendat deja activitatea, iar luni, 19 iunie, alte trei grădiniţe ies în vacanţă. Perioadele diferă, susţine Angela Monaco, în funcţie de necesităţile instituţiei.

Sunt argumente precum: igienizare, reparaţie capitală a blocului alimentar, introducere în proiectul FISM, adică necesită reparaţie capitală, deci şi suspendare, lipsa cadrelor didactice, etc. Fiecare instituţie are argumentele sale. La nivel de grupă sau instituţie se ia o decizie, iar pachetul de documente, însoţit de semnăturile părinţilor, este transmis spre examinare şi aprobare la DGETS.

„Dacă este vorba despre reparaţia capitală a blocului alimentar, evident, se închid pentru o perioadă nedeterminată, deoarece nu se ştie cât va dura”, explică Angela Monaco.

„Abia la sfârşit de mai a fost aprobat bugetul. Acum instituţiile trebuie să anunţe desfăşurarea licitaţiilor pentru contractarea serviciilor de reparaţii. Procedura durează 45 de zile până la alegerea câştigătorului, stabilindu-se perioada de reparaţie. Câştigătorul nu poate fi desemnat mai devreme de jumătatea verii. Deci, cum să închizi la data de 17 grădiniţa, dacă nu ştii când vei începe reparaţia? Această chestie se face intenţionat pentru a prelungi termenul. Lucrările ar putea începe în august, dar grădiniţa va fi închisă din iulie, pe motiv că „trebuie să facem reparaţie”, susţine Ala Revenco, lidera grupului părinţilor solidari, cu referire la situaţia dintr-o grădiniţă din Chişinău.