Nou! Elevii școlilor profesionale vor putea învăța două meserii în una pentru a se angaja mai ușor

Elevii școlilor profesionale vor putea învăța două meserii în una pentru a se angaja mai ușor, aceasta după ce Ministerul Educației a aprobat Planul-Cadru de învățământ pentru meseriile conexe cu durata de studii de trei ani.

Meseriile conexe reprezintă îmbinarea a două meserii înrudite, care aparțin aceluiași domeniu ocupațional, oferind elevilor posibilitatea de a dobândi competențe profesionale diverse și a se angaja mai ușor în câmpul muncii.

Codul Educației stipulează că muncitorul modern trebuie să dețină un set vast de cunoștințe și abilități profesionale, care i-ar permită adaptarea rapidă la schimbările economiei de piață. Iată de ce, Ministerul Educației a promovat în învățământul profesional conceptul de “meserii conexe”, care prevede îmbinarea a două meserii asemănătoare pentru o pregătire profesională multilaterală a elevilor”, a explicat Silviu Gîncu, şef Direcție ÎPT la Ministerul Educației.

Meseriile conexe se stabilesc din aceleași domenii de formare profesională; sunt legate prin același proces tehnologic; există similitudini ale tehnologiilor utilizate și ale activităților de muncă; sunt folosite utilaje și echipamente cu particularități apropiate.

Planul-Cadru de învățământ pentru meseriile conexe stipulează componentele procesului de formare profesională și stabilește ponderea conținutului teoretic şi a pregătirii practice. Astfel, instruirii teoretice îi revine o pondere de 35%-50%, iar aspectului practic – 65%-50%, în funcție de specificul meseriei.

Potrivit proiectului Planului de admitere în învățământul profesional tehnic pentru anul de studii 2017-2018, pentru meseriile conexe sunt propuse mai mult de 2,400 de locuri.

Lista meseriilor conexe incluse în Planul de admitere în ÎPT pentru anul de studii 2017-2018

1. Electromontor la repararea şi întreţinerea utilajelor electrice – Lăcătuş-electrician la repararea utilajelor electrice;

2. Electrogazosudor-montator – Tăietor cu gaze;

3. Electrician-electronist auto – Mecanic auto;

4. Mecanic auto – Lăcătuș redresarea caroseriei;

5. Brutar – Cofetar;

6. Ciontolitor tranșator carne – Prelucrător mezeluri;

7. Tîmplar mobilă – Finisor articole din lemn;

8. Tîmplar mobilă – Tapetar mobile;

9. Timplar universal – Operator la mașinile de prelucrat lemn;

10. Croitor confecţioner îmbrăcăminte după comandă – Cusător (industria uşoară);

11. Electrician în construcţii – Electrician montator reţele de iluminat;

12. Electrician-montator reţele de iluminat – Lăcătuş-electrician în construcţii;

13. Tencuitor – Zugrav;

14. Tencuitor –Placator cu plăci;

15. Tîmplar – Montator tîmplărie de aluminiu şi mase plastic;

16. Tîmplar în construcţii – Dulgher;

17. Instalator instalaţii de încălzire şi echipamente solare – Instalator instalaţii, aparte şi echipamente de ventilare şi climatizare;

18. Viticultor-vinificator – Pomicultor;

19. Bucătar – Chelner (ospătar);

20. Maşinist la automacara – Maşinist la autopompe de beton;

21. Maşinist la automacara – Maşinist la autoturnuri şi autoascensoare hidraulice;

22. Maşinist la buldozere – Maşinist la autogreder;

23. Maşinist la excavatorul cu o singură cupă – Maşinist la buldozere;

24. Tractorist-maşinist în producţia agricolă – Tractorist

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.