Actualitate

65,6 milioane de persoane au fost strămutate sau refugiate în 2016

"Cifra globală de 65,6 milioane este în creștere ușoară față de cele 65,3 milioane" din 2015, a declarat Grandi, la prezentarea raportului anual al Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).

Aceasta înseamnă că o persoană din 113 este dezrădăcinată astăzi în lume.
Principala componentă o reprezintă strămutarea internă a persoanelor în cadrul propriei lor țări, numărul celor aflați în această situație ajungând la 40,3 milioane la sfârșitul lui 2016, comparativ cu 40,8 milioane cu un an în urmă. Siria, Irakul și Columbia au fost țările cu cele mai multe strămutări interne.

Cu un total de 22,5 milioane, din care jumătate au fost copii, numărul refugiaților de anul trecut a atins, în schimb, un record.
Conflictul din Siria, care a izbucnit în 2011, continuă să genereze cel mai mare număr de refugiați (5,5 milioane în total), în 2016 fiind înregistrați încă aproape 825.000 de noi refugiați, conform UNHCR.
În acest an, UNHCR a decis astfel să tragă un semnal de alarmă asupra deteriorării rapide a situației în Sudanul de Sud, "după eșecul catastrofal al eforturilor de pace din iulie" 2016.

"Sudanul de Sud reprezintă criza cu cea mai rapidă amplificare din lume în ce privește strămutările de persoane", a explicat Grandi.
Țară independentă din 2011, Sudanul de Sud a căzut în decembrie 2013 într-un război civil care a făcut zeci de mii de morți și a determinat peste 3,7 milioane de persoane să își părăsească locuințele.

Conform raportului, numărul refugiaților sud-sudanezi a crescut cu 64% în ultimele șase luni ale anului 2016, ajungând la 1,4 milioane. Din ianuarie, au fost înregistrați circa o jumătate de milioane de refugiați suplimentari, și-a exprimat îngrijorarea Grandi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *