Actualitate

Percheziţii de amploare în România şi Franţa pentru destructurarea unei reţele implicate în trafic de minori

Poliţiştii şi procurorii efectuează, luni, 25 de percheziţii domiciliare în municipiile Iaşi, Roman şi în judeţul Prahova pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de minori.

În paralel, poliţişti din cadrul Direcţiei de Poliţie Judiciară din Paris desfăşoară o acţiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din acelaşi grup infracţional. Sunt vizate în jur de 120 de persoane pe teritoriul României şi Franţei din care peste 70 de minori, cu vârste între 10 – 13 ani, vor fi audiaţi în cursul cercetărilor cu privire la activitatea desfăşurată. Probatoriile au evidenţiat faptul că pe raza municipiilor Iaşi şi Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracţiunii de trafic de minori.

”Membrii grupării sunt bănuiţi că şi-ar fi exploatat propriii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-ar fi impus să fure constant, susţinând în acest mod stilul de viaţă al părinţilor”, precizează Poliţia Română.

Potrivit poliţiştilor, minorii ar fi fost explotaţi atât pe raza municipiului Iaşi, cât şi în Paris. Aceştia ar fi fost determinaţi şi îndrumaţi să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile mijloacelor de transport în comun şi în incinta marilor complexe comerciale.

Bunurile sustrase, constând în portofele, telefoane, bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinţilor care le valorificau.

”Adulţii organizau în detaliu activitatea infracţională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acţiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care ar fi trebuit să le aducă acasă în funcţie de zona unde erau trimişi să fure”, mai spun poliţiştii. După ce erau instruiţi pe raza municipiului Iaşi minorii erau duşi în Paris, în mai multe tabere, de unde ulterior erau îndrumaţi de propriii părinţi în activitatea infracţională.

Pentru documentarea activităţilor infracţionale s-au solicitat informaţii autorităţilor franceze, în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de anchetă ce a acţionat pentru probarea activităţilor infracţionale. La acţiune participă 140 de poliţişti din cadrul BC.C.C.O. Iaşi, B.C.C.O. Bacău şi B.C.C.O. Ploieşti.

De asemenea, activităţile sunt sprijinite de I.T.P.F. Iaşi şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *