Expert: „Poziția Comisiei de la Veneția un reper crucial pentru alocarea asistenței macro-financiare europene”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Poziția Comisiei de la Veneția față de inițiativa democraților și socialiștilor de a introduce votul mixt devine un reper crucial pentru alocarea asistenței macro-financiare europene pentru Republica Moldova”, este de părere politologul Dionis Cenușa.

Într-o scurtă analiză, publicată pe site-ul agenției IPN, autorul notează că pentru asistența financiară din partea Uniunii Europene sunt trei tipuri de condiții interdependente. Și anume precondiția politică, implementarea programului cu FMI și a Memorandumului de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană cu privire la asistența financiară.

„Intervenția tandemului UE-Consiliul Europei în dosarul votului mixt creează cel puțin trei precedente importante pentru Moldova și toată vecinătatea europeană. În primul rând, Uniunea Europeană demonstrează flexibilitate și ingeniozitate impunând pentru prima dată pre-condiții de ordin politic la oferirea asistenței macro-financiare. În al doilea rând, UE transformă recomandările Consiliului Europei/Comisia de la Veneția în pre-condiție pentru a debursa asistența macro-financiară. Mai mult decât atât, UE menține precondiția politică printre criteriile de evaluarea a progresului pe toată durata alocării asistenței. Nu în ultimul rând, se creează un precedent cu privire la impactul real pe care îl poate avea Parlamentul European la modificarea “termenilor contractuali” ai asistenței macro-financiare, pe care Comisia Europeană o propune țărilor terțe solicitante. Acest caz evidențiază faptul că legislativul european are la fel capacitatea de a promova interesele cetățenilor din țările din vecinătate, precum Moldova”, se arată în analiză.

Dionis Cenușa mai scrie că îndeplinirea necorespunzătoare a angajamentelor enumerate mai sus poate duce în mod inevitabil la suspendarea sau chiar anularea asistenței macro-financiare din partea Uniunii Europene. Totuși, observă el, democrații și socialiștii nu vor renunța la votul mixt, deoarece le „asigură longevitate și imunitate politică în perioada post-2018”.

„Modificarea sistemului electoral și introducerea votului mixt este un obiectiv la care democrații nu vor să renunțe, deoarece le asigură longevitate și imunitate politică în perioada post-2018. Sunt suficiente indicii care arată că PDM va încerca să ajusteze la maxim proiectul de lege privind votul mixt, pentru a satisface măcar parțial doleanțele Comisiei de la Veneția și respectiv ale UE. Probabilitatea renunțării definitive la votul mixt este însă foarte mică”, se mai arată în analiza expertului Dionis Cenuşa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...