Victor Chirilă: Clasa politică nu este compromisă de sistemul de vot, ci de corupție, clientelism, nepotism, incompetență…

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Este o ipocrizie să consideri recomandările Comisiei de la Veneţia ca reprezentând o imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova, doar pentru faptul că ele nu-ți convin politic. Comisia nu neagă, însă, dreptul suveran al autorităților moldovenești să aplice sau nu recomandările sale. Totuși, respingerea sau ignorarea neargumentată a recomandărilor sale atrage, volens-nolens, costuri politice atât pe plan extern, cât și pe cel intern. De această părere este directorul executiv al Asociației de Politică Externă (APE), Victor Chirilă.

Potrivit directorului APE, costurile pe care le-ar putea suporta Moldova dacă nu va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, pot fi răcirea dialogului cu principalii parteneri europeni, colapsul credibilității guvernării în capitalele-cheie ale UE, aprofundarea divizării societății, escaladarea luptelor politice interne și deligitimarea guvernanților în ochii electoratului proeuropean.

Victor Chirilă nu exclude că în Parlament sunt suficiente voturi pentru a aproba sistemul mixt. Acest vot, însă, nu va reprezenta nicidecum voința poporului. „Toate sondajele, discuțiile, dezbaterile, consultările și polemicile publice avute până în prezent demonstrează că societatea este confuză și extrem de divizată cu privire la oportunitatea schimbării sistemului electoral. În plus, reprezentativitatea și credibilitatea actualului Parlament sunt puse la îndoială de o mare parte a societății, mai ales de cetățenii care au votat în 2014 pentru partidele așa-zise proeuropene”, a declarat Chirilă în cadrul unui interviu pentru Ziarul Naţional.

Directorul APE este de părere că Uniunea Europeană ar trebui să continue finanțarea proiectelor de asistență ce au impact direct asupra bunăstării cetățenilor, însă să aplice sancțiuni ce i-ar viza pe oficialii și politicienii moldoveni care încalcă sau desconsideră principiile și valorile democratice pe care se fundamentează parteneriatul UE cu R. Moldova.

„Clasa politică nu este compromisă de sistemul de vot, ci de corupție, clientelism, nepotism, incompetență, aroganță, lașitate, mitocănie și multe alte defecte. Pentru a o reabilita și însănătoși, avem nevoie de instituții eficiente, justiție liberă de interferențe politice, presă liberă și pluralistă, tolerantă zero pentru corupție și, nu în ultimul rând, de o societate civilă puternică. Atâta timp cât aceste elemente vor lipsi, niciun sistem electoral nu ne va ajuta să schimbăm spre bine clasa politică”, a conchis expertul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...