Ce se petrece, de fapt? ABV Wine si Federal Business, dar si Energy Crop Trading, au aprovizionat, în ultimii doi ani, firmele Comcereal, Agrocomplex si R-Agro cu motorină, seminţe, erbicide etc., la preţuri foarte mari, scrie vremeanoua.ro. Aceste firme au ajuns, de când moldovenii au preluat firmele agricole Comcereal, Agrocomplex si R-Agro, la cifre de afaceri ametitoare, pe baza unor afaceri nu tocmai curate, mai spun aceleaşi surse. Nici patronii de la Trans Oil nu ar fi străini de manevrele celor din grupul de firme al fraţilor Barnea, societăţile agricole fiind falimentate în mod constant, cu largul concurs al patronilor din R. Moldova.

Un grup de firme suveică, toate cu sediul în Holboca, Iaşi, controlate de fratii Barnea, au condus la faliment firmele Comcereal, Agrocomplex şi R-Agro, în ultimii doi ani, cu largul concurs al patronilor de la Trans Oil şi al directorului pus de moldoveni la Vaslui, Valeriu Cojocaru, un locotenent al milionarului moldovean Vladimir Plahotniuc, susţin surse bine informate.

Reţeta a fost simplă şi cunoscută în diverse medii economice. SC Abv Wine SRL aprovizionează firmele din grupul Trans Oil cu sămânţă, erbicide şi substante, iar Federal Business aduce motorină şi piese de schimb. Totul pe datorie.

Procedeul este la fel ca şi în anul 2015, doar că s-a schimbat partenerul (partenerii). Preţurile facturate la inputuri au fost exagerate, cu mult peste preţul pieţii. Aceste inputuri au avut certificate de calitate doar 10% din ele, o parte fiind şi expirate. Plata acestor inputuri (sămânţă, erbicide, substanţe, motorinã) s-a făcut, în 2016, cu livrări de produse agricole cu preţuri mici, fără a se face calitatea lor la expediere, calitatea făcându-se de către client, fără delegat din partea firmei producãtoare, ceea ce a adus un deficit economic societăţilor producătoare”, explică unele surse din interior.

În 2017, plata inputurilor s-a făcut cu bani, de data aceasta bani proveniţi din subvenţia pe suprafaţă primitã de firmele agricole din grupul Trans Oil, pe filiera APIA Vaslui. Iată şi sumele înregistrate ca subvenţii în contul grupului Trans Oil: Comcereal Vaslui – 6,97 milioane lei, Agrocomplex Bârlad – 2,499 milioane lei, R-Agro Fălciu – 1,521 milioane lei.

În total, peste 11 milioane lei. O parte din aceste sume au fost garantate către ABV Wine SRL Iasi şi Federal Business. Astfel, cele două firme ieşene au încasat sume foarte mari de pe urma afacerilor cu Trans Oil: de la Comcereal au încasat 2,977 milioane lei, de la Agrocomplex Bârlad – 1,034 milioane lei, iar de la R-Agro Fãlciu – 445.000 lei.

Firmele din Iasi controleazã total activitatea de la Trans Oil Vaslui

Aşa s-a ajuns în situaţia în care datoriile firmelor din grupul Trans Oil către firmele fraţilor Barnea au crescut în mod constant, fapt care a condus, încet, dar sigur, la falimentul societăţilor Comcereal, Agrocomplex sau R-Agro. Sumele au fost extrase din arhiva electronică de garanţii mobiliare (Arhiva Electronicã de Garantii Reale Mobiliare – AEGRM constituie un sistem de evidenţă a priorităţii ipotecilor mobiliare şi de publicitate, structurat pe persoane şi bunuri, care asigură înregistrarea operaţiunilor privind ipotecile mobiliare, a operaţiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevăzute de lege, precum şi publicitatea operaţiunilor juridice prevăzute de lege, n.r.).

Astfel, în timp ce banii se duc în conturile familiei Barnea, proprietarii de terenuri nu au primit de mai bine de doi ani arenda, iar salariaţii nu-şi primesc drepturile salariale sau garanţiile la timp, de mai bine de doi ani de zile. Şi, pentru a arăta dimensiunea afacerilor cu iz penal din jurul Trans Oil, ale fratilor Barnea, iatã cum au evoluat afacerile lor: ABV Wine – 7 milioane lei, în 2013, 14 milioane lei, în 2015, 21 milioane lei, în 2016; Federal Business – 80.881 lei, în 2015, 10,861 milioane lei, în 2016. În privinta Energy Crop Trading SRL, o altă firmă a fraţilor Barnea, aceasta are cifră de afaceri zero pe 2016, însă reclamă o datorie de 3.727.692 lei, fapt pentru care a cerut deja falimentul firmei Comcereal.

Cine sunt fraţii Barnea, cei care au crescut în doi ani câţi alţii în 10?

Vasile şi Petru Barnea sunt doi oameni de afaceri din Iaşi, care au înfiinţat o sumedenie de firme în ultimii ani, unele dintre ele cu datorii foarte mari către creditori. La una dintre ele, ABV Invest SRL, creditorii au cerut deja insolvenţa, fiind vorba de firme ca Podgoria Husi – 464.000 lei, Redoxim SRL – 294.000 lei, Summit Agro România – 270.000 lei, BRD – 359.000 euro. În 2011, arată sursele noastre, fraţii Barnea au mai înfiinţat încă o firmă, Recorom Prest SRL, tot cu sediul în Holboca, la fel ca toate celelalte firme, care nu a desfăşurat activitate până în iunie 2017, când, brusc, devine plătitoare de TVA.

Ce ne spun toate aceste date? Că fraţii Barnea au pus la cale o reţea de firme în Iaşi, societăţi care s-au „lipit” de firmele agricole Comcereal, Agrocomplex sau R-Agro imediat ce acestea au fost cumpărate de moldovenii de la Trans Oil. Asupra modului în care aceste firme au realizat cifre de afaceri imense în ultimii doi ani planeazã multe suspiciuni, dacă ar fi să dăm crezare unor surse bine informate.

În 2014 si 2015, dacă e să analizăm cazul firmei Federal Business SRL, aceasta a avut o cifră de afaceri modestă. În 2016, firma sare la o cifră de afaceri de 10,66 milioane lei, sumă provenită de pe urma contractelor cu firmele Comcereal, Agrocomplex şi R-Agro. Este vorba, susţin sursele noastre, doar de afaceri pe hârtie, cu scopul de a optimiza taxele şi impozitele achitate de alte firme.

Metoda de lucru a fraţilor Barnea este şi ea interesantă. Tot ce a însemnat inputuri – sămânţă, erbicide, substanţe etc. – contractate de cele trei firme agricole din grupul Trans Oil, ar fi circulat cu avize prin patru firme. Este vorba, în primul caz, de o firmã A, să spunem, de la care sunt luate inputurile, acestea ajung la firma Biochem SRL, cu sediul în Constanţa, după care circulă pe traseul Federal Business – ABV Wine SRL – Comcereal.

Se observă deci că societatea Federal Business a făcut afaceri doar pe hârtie, însă nicio instituţie a statului român nu se sesizează până acum. Aceeaşi societate Federal Business a cumpărat ţi terenul aferent bazei Fălciu.

Iată şi legătura între directorul general Comcereal, omul de încredere al lui Plahotniuc, şi fraţii Barnea

Activitatea celor trei firme agricole – Comcereal, Agrocomplex Bârlad si R-Agro Fãlciu este coordonatã de Valeriu Cojocaru, numit pe postul de director general (unele voci susţin că acest Cojocaru ar fi omul de încredere al lui Plahotniuc la Vaslui, n.r.). Acest director a venit la conducere din august 2015, iar din august 2016 a preluat toate firmele. Cojocaru, spun sursele noastre, ar fi acţionat în mod direct pentru falimentarea firmelor agricole din subordine. Între directorul Comcereal şi fraţii Barnea este o legătură mai veche, mai spun aceleaşi surse, pentru că Valeriu Cojocaru face afaceri cu vin împreunã cu afaceriştii din Iaşi având o societate de vinificaţie în zona Căinari, din R. Moldova.

Circulã zvonuri contradictorii, conform cărora directorul Cojocaru, împreună cu cei implicaţi şi cu conducerea Trans Oil, ar fi sustras mari sume de bani din firma Comcereal, provocând declinul societăţilor, spre implicarea arendatorilor, a Fiscului, bugetelor locale, furnizorilor şi chiar salariaţilor. Va fi interesant de văzut care este adevărul în acest caz, asupra căruia tragem un semnal de alarmă.