10:58:37 19.04.2024
Stiri

LISTA SECRETĂ a lui Grindeanu: Oamenii din Guvernul României de care NU ŞTIA nimeni au ieşit la iveală

Știri 18.06.2017 20:06 Vizualizări5223 Autor: Ziarul National
LISTA SECRETĂ a lui Grindeanu: Oamenii din Guvernul României de care NU ŞTIA nimeni au ieşit la iveală


Echipa de secretari de stat şi consilieri pe care Sorin Grindeanu şi-a adunat-o sau i-a fost adunată în jurul său, la cancelaria de la Guvern, în ultimele 6 luni, este formată în mare parte din persoane cu care Grindeanu a mai lucrat, fie la Timişoara, fie la Ministerul Comunicaţiilor, dar şi din câţiva oameni ai UDMR şi ALDE. Din echipă fac parte şi foşti ofiţeri SRI sau „Doi şi-un sfert”, doi foşti deputaţi UDMR, jurnalişti şi fotografi, dar şi un fost cercetător la NASA sau un tânăr care a lucrat pentru mai multe multinaţionale americane, inclusiv Chevron.

La Secretariatul General al Guvernului (SGG), pe care acum Sorin Grindeanu i l-a dat în coordonare fostului premier Victor Ponta, în funcţii sunt oameni veniţi atât pe filiera Dragnea, cât şi din partea ALDE sau a altor lideri PSD mai apropiaţi de Victor Ponta. Grindeanu a dat deja afară, vineri seara, tabăra Dragnea-ALDE de la SGG. O situaţie aparte există la Departamentul Centenar din Guvern, care ar trebui să se ocupe de organizarea din 2018 a acţiunilor de aniversare a 100 de ani de la Marea Unire.

După ce echipa adusă de Cioloş a demisionat în bloc, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 13, Departamentul este condus de un fost jurnalist local din Arad ajuns vicepreşedintele PSD Arad, ajutat de un fost chelner şi casier de hypermarket, de un tânăr socialist pasionat de poezie, dar şi de un doctor în istorie de la Universitatea turcă „Lumina”.

Gândul prezintă cine sunt demnitarii şi consilierii de la cabinetele acestora, atât de la SGG, cât şi de la Cancelaria primului-ministru Sorin Grindeanu, conform datelor parţiale oferite de SGG pentru Gândul, coroborate cu datele disponibile public, situaţia fiind valabilă la finalul lunii mai.

Alexandru Chirilă este directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, din martie 2017. Este fost consilier al lui Grindeanu de pe vremea când era şef al CJ Timiş, iar anterior a fost consilierul lui Nicolae Robu la Primăria Timişoara. Între 1996 şi 1997 a lucrat la DGIPI („Doi şi-un sfert”), biroul din Timişoara al serviciului secret al MAI, pe informaţii economice şi bancare. La CJ Timiş a venit ca expert în 2009, de la firma Neag Group (firmă de materiale lemnoase a omului de afaceri timişorean Ioan Neag), unde era director general adjunct şi a fost şi administrator la Sinteza SA din Oradea, firmă de produse chimice privatizată în 2006. Între 2006 şi 2007 a fost subprefect de Timiş, iar între 2001 şi 2005 a lucrat la Prefectură ca secretar general. Între 1989 şi 1991 a lucrat ca inginer la Institutul Politehnic Traian Vuia din Timişoara. În cv-ul său urmează o pauză până în 1995, când apare ca director economic la Politehnica Timişoara.

Chirilă deţine în conturi aproape 400.000 de euro cash. Soţia lui, Claudia Chirilă, este avocat. Toate imobilele sunt pe numele soţiei, inclusiv o casă de vacanţă în Italia achiziţionată în 2017. Deţin trei maşini, Mercedes, BMW X5 şi Chrysler. Soţia sa a avut trei contracte de reprezentare juridică cu Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara, în perioada cât Chirilă era la CJ Timiş. În 2007, a vândut 10 hectare de teren agricol pe care a încasat 1,3 milioane euro, conform declaraţiilor de avere.

Marius Nica, consilier de stat: are 36 de ani şi a fost ministrul Fondurilor Europene în guvernul Ponta. Este un personaj crescut în umbra vicepreşedintelui PSD Rovana Plumb. Nica a absolvit Academia Naţională de Informaţii în 2003, cu specializarea jurnalism, comunicare şi psiho-sociologie comportamentală, apoi a lucrat până în 2008 ca ofiţer la MApN, unde analiza din punct de vedere al managementului riscurilor de incidente de securitate pe cei care doreau să se angajeze în MApN. A avut propria firmă, Holding Group Trading International SRL. Din 2008 ajunge lângă Rovana Plumb, pe post de consilier europarlamentar, apoi din 2012 ca director de cabinet la Ministerul Mediului. Rămâne cu Rovana Plumb, ca secretar general adjunct al ministerului Mediului, apoi o urmează la Ministerul Muncii, între 2014 şi 2015, pe post de secretar de stat. Victor Ponta îl pune ministru în guvernul său. În 2016, Dacian Cioloş îl menţine în Ministerul Fondurilor Europene, ca secretar general. Soţia sa, Sorina Nica, lucrează la SRI (UM 0472).

Continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md