Care este cea mai inovativă țară din lume: Republica Moldova a pierdut 8 poziții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a coborât 8 poziţii şi se situează pe locul 54 din 128 de state incluse în Indexul Inovării Globale, arată datele unui raport publicat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO).

Totodată, Republica Moldova s­-a menținut pe locul 4 din 27 de țări în grupul statelor cu venituri medii joase, după Vietnam, Ucraina și Mongolia, iar printre statele membre ale CSI țara noastră este devansată de Federația Rusă și Ucraina, care se clasează pe poziția 45 și, respectiv, 50.

De asemenea, țara noastră este surclasată și de România care se află pe locul 42, dar și de majoritatea statelor din regiune.

index

Potrivit documentului, Republica Moldova a obținut un scor de 36,84 puncte din 100 posibile (în 2016 ­- 38,4 puncte), după ce au fost evoluate performanțele inovative ale țării pe baza analizei a 81 de indicatori precum instituțiile, mediul politic și de afaceri, cadrul de reglementare, educația, cercetare și dezvoltare, capitalul uman și infrastructura.

Rezultatele Republicii Moldova sunt după cum urmează: instituții (locul 72), capital uman și cercetare (locul 59), infrastructură (locul 82), nivelul de sofisticare a pieţelor (locul 62), nivelul de sofisticare a companiilor (locul 81), rezultatele din activitatea cognitivă și tehnologică (locul 52) și rezultatele activităţii creative (locul 39).

index2

Elveţia ocupă prima poziţie în Indexul Inovării Globale, cu un scor de 67,69 puncte, urmată în ordine de Suedia, Olanda, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Singapore, Finlanda, Germania şi Irlanda. La polul polul opus, cele mai puţin inovative economii din lume sunt în Niger, Zambia, Togo, Guinea și Yemen.

Indexul Inovarii Globale este un raport anual elaborat de publicat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO), Universitatea Cornell şi institutul INSEAD.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...