03:39:25 19.04.2024
Stiri

Liderii partidelor de opoziție SALUTĂ poziția Comisiei de la Veneția, dar critică autoritățile care fac trimitere la „principiul suveranității”

Politică 18.06.2017 11:00 Vizualizări3727 Autor: Ziarul National
Liderii partidelor de opoziție SALUTĂ poziția Comisiei de la Veneția, dar critică autoritățile care fac trimitere la „principiul suveranității”


Liderii celor mai importante partide de opoziție spun că era evident faptul că experții Comisiei de la Veneția vor aprecia critic proiectele de lege privind schimbarea sistemului electoral. La fel de evident era și faptul că actuala guvernare va lua în calcul doar recomandările tehnico-juridice și va face trimitere la dreptul suveran al R. Moldova de a modifica sistemul electoral.

„Ceea ce pentru toți oamenii de bună-credință era clar de la început a fost confirmat oficial de cea mai importantă instituție din lume în materie de legislație electorală – Comisia de la Veneția. Comisia a apreciat critic proiectul de modificare a sistemului electoral în R. Moldova. Asta înseamnă că proiectul promovat de PD și PSRM nu respectă standardele și principiile minime necesare schimbării sistemului electoral”, a declarat liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ei, propunerea de schimbare a sistemului electoral nu poate fi considerată ca fiind una adoptată în baza unui consens larg: „Noi cunoaștem bine acest lucru. Acum îl confirmă și Comisia de la Veneția. Toată manipularea cu milioane de oameni care susțin schimbarea sistemului electoral nu a fost convingătoare pentru membrii Comisiei. Nu există și nu poate exista consens larg în societate pe o inițiativă prost intenționată și prost scrisă”.

Liderul PAS a făcut referire la îngrijorarea exprimată de Comisia de la Veneția în legătură cu faptul că unii deputați aleși pe circumscripții uninominale ar putea fi vulnerabili în fața unor cercuri de afaceri.

„Comisia ne spune că unii așa-ziși deputați independenți riscă să ajungă în slujba unor oameni de afaceri și nu în slujba poporului. Știm cu toții cine sunt acești oameni de afaceri care au transformat R. Moldova în propriul business. Am văzut din nou referințe la principiul suveranității și la faptul că ei vor lua în calcul doar recomandările tehnico-juridice. Să înțelegem că recomandările care nu le convin, nu vor face parte din această categorie tehnico-juridică”, a subliniat sursa citată.

Și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, este de părere că experții Comisiei de la Veneția au spus NU sistemului mixt.

„Sistemul proporțional ne oferă șansa izbăvirii de exponenții trecutului nebulos, de dodoni și plahotniuci. Să nu vă împingă păcatul să mai vreți să ne luați șansa. Vă vom termina! Politic, bineînțeles”, a menționat acesta.

Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este convins că reprezentanții PD și PSRM vor face trimitere la suveranitatea țării și despre faptul că oamenii vor să-și aleagă deputații, iar sistemul mixt va fi implementat. „Comisia de la Veneția a dat aviz negativ inițiativei Plahotniuc-Dodon. Aceștia vor începe să vorbească însă despre suveranitatea țării și despre faptul că „oamenii vor să-și aleagă deputații”. În realitate, pentru un sistem mixt se pronunță doar aproximativ o treime din cetățeni. Proiectul va fi aprobat, iar Dodon va întinde o mână de ajutor. Pentru ca proiectul să fie votat în lectura a doua sunt suficiente doar voturile socialiștilor, foștii deputați PCRM și alți neafiliați. Democrații cu vechime ar putea să se abțină”, a spus Usatîi de la Moscova.

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, punctează că, în cazul în care autoritățile nu vor lua în calcul recomandările Comisiei de la Veneția, atunci acesta va fi un semnal „că Moldova se îndreaptă în ritm alert spre dictatură”.

„Argumentul puterii precum că e „decizia suverană a statului” nu ține. Or, respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția va însemna ralierea legislației moldovenești la standardele internaționale. Ignorarea lor, în schimb, va influența radical decizia partenerilor europeni, a instituțiilor internaționale de susținere a R. Moldova. Fără acest sprijin, Moldova riscă să dispară de pe harta Europei”, a mai adăugat Viorel Cibotaru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md