Andrian Candu: Proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova va fi votat

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă că proiectul de modificare a sistemului electoral urmează a fi votat, în pofida opiniei critice a Comisiei de la Veneţia. Totodată, Andrian Candu a ţinut să precizeze că autorităţile de la Chişinău şi-au luat angajamentul să implementeze în totalitate recomandările tehnico-juridice ale Comisiei pentru schimbarea sistemului electoral.

Noi vom acţiona cum am promis cetăţenilor şi aşa cum îşi doresc majoritatea lor. Da, bineînţeles vom lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, ca să îmbunătăţim proiectul de lege. Este un angajament pe care ni l-am asumat şi, cu siguranţă, îl vom îndeplini.”, a menționat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Referindu-se la polarizarea subiectului modificării sistemului electoral, Andrian Candu a menţionat că pentru guvernare contează ce vrea majoritatea şi că într-o societate cum este cea din Republica Moldova, polarizată, nu va fi unanimitate sau consens pe majoritatea subiectelor de actualitate.

Dacă am ține cont dacă există polarizare sau nu, nu ar trebui să facem nici reformele economice, nici reformele în pensii, nici reformele în Guvern căci toate sunt polarizate. Chiar dacă există și opinii să nu fie schimbat sistemul electoral, pentru noi contează ce vrea majoritatea“, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a vorbit şi despre recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce ţine de stabilirea criteriilor clare de formare a circumscripțiilor electorale, votul în regiunea transnistreană și în diasporă, reprezentarea femeilor în politică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.