Fostul cancelar german Helmut Kohl, considerat „părintele Germaniei reunificate” a decedat în vârstă de 87 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl a decedat, la vârsta de 87 de ani, anunță surse citate de revista Bild. Helmut Kohl a fost cancelar al Germaniei în perioada 1982-1998 (al Germaniei de Vest în intervalul 1982–1990 și al Germaniei reunificate între 1990–1998) și președinte al formațiunii de centru-dreapta Uniunea Creștin-Democrată (CDU) din 1973 până în 1998. Acesta a murit vineri dimineață în locuința sa din orașul Ludwigshafen, situat în landul german Renania-Palatinat.

„Suntem îndoliați”, a reacționat, prin Twitter, Uniunea Creștin-Democrată, condusă în prezent de cancelarul Angela Merkel.

Helmut Kohl este considerat „părintele reunificării Germaniei”, realizată în anul 1989. De asemenea, Helmut Kohl a fost unul dintre susținătorii adoptării monedei euro de către Germania.

Potrivit revistei Bild, Helmut Kohl a avut o moarte liniștită, iar soția sa, Maike Kohl-Richter, a fost alături de el în momentul decesului. Starea de sănătate a fostului lider german se deteriorase în ultimele zile.

După o cădere suferită în anul 2008, asociată unui atac cerebral, Helmut Kohl era imobilizat în scaunul cu rotile. În anul 2015, starea sa s-a deteriorat timp de câteva luni.

Juncker se declară profund îndurerat de moartea lui Helmut Kohl, „mentorul” său și „esența Europei”

 Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, s-a declarat „profund îndurerat” de moartea fostului cancelar german Helmut Kohl, pe care l-a numit drept „mentorul”, „prietenul” său și „esența Europei”.

„Moartea lui Helmut Kohl mă îndurerează profund. Mentorul meu, prieten, esența Europei”, a transmis Jean-Claude Juncker prin Twitter.

„Lipsa lui Helmut Kohl va fi simțită foarte mult”, a adăugat președintele Comisiei Europene.

George H.W. Bush: Helmut Kohl a fost unul dintre marii lideri ai Europei postbelice

Fostul președinte american George H.W. Bush s-a declarat profund îndurerat de moartea fostului cancelar german Helmut Kohl, pe care îl consideră „unul dintre cei mai mari lideri ai Europei postbelice”.

„Eu și soția mea, Barbara, suntem îndurerați de moartea unui adevărat prieten al libertății, a unui om pe care eu îl consider a fi unul dintre cei mai mari lideri ai Europei postbelice. Helmut Kohl s-a remarcat în timp ce Germania instabilă se ridica din cenușa de după război. (…) Helmut Kohl detesta războiul, dar detesta și mai mult totalitarismul”transmite George H.W. Bush.

„Helmut Kohl și-a devotat viața publică eforturilor de consolidare a instituțiilor democratice în țara sa și în străinătate. Colaborarea strânsă cu prietenul meu foarte bun pentru obținerea unui sfârșit pașnic al Războiului Rece și pentru reunificarea Germaniei în cadrul NATO va rămâne una dintre marile bucurii ale vieții mele”, adaugă fostul preşedinte al SUA într-un comunicat.

„Prin eforturile sale, Helmut Kohl a fost o stâncă, stabilă și puternică. Astăzi suntem îndoliați de pierderea lui, chiar dacă știm că remarcabila sa viață va inspira viitoare generații de lideri (…). Fie ca Dumnezeu cel Atotputernic să îl binecuvânteze pe Helmut Kohl și libertatea la construcția căreia a contribuit”, a încheiat George H.W. Bush.

Macron: Kohl a fost un „mare european”, „artizan al Germaniei unite și al prieteniei franco-germane”

Emmanuel Macron, președintele Franței, i-a adus vineri seară un omagiu fostului cancelar german Helmut Kohl, pe care îl consideră un „foarte mare european” și un „artizan al Germaniei unite și al prieteniei franco-germane”, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

„Prin moartea lui Helmut Kohl, pierdem un foarte mare european. Un artizan al Germaniei unite și al prieteniei franco-germane”, a declarat Emmanuel Macron prin Twitter.

„Helmut Kohl a fost unul dintre marii oameni ai Europei și ai lumii libere”, a adăugat Macron.

Angela Merkel: Helmut Kohl a fost „o șansă” pentru Germania

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a omagiat vineri seară pe Helmut Kohl, decedat la vârsta de 87 de ani, apreciind că fostul lider politic a fost o „șansă” pentru Germania, iar ei, personal, i-a schimbat viața, relatează site-ul agenției DPA.

„Helmut Kohl a fost un mare european și un politician al unității, reușind reunificarea Germaniei. A fost mereu în serviciul cetățenilor și al păcii”, a declarat Angela Merkel.

„Helmut Kohl a fost o șansă pentru noi; mie, personal, mi-a schimbat viața”, a spus Angela Merkel.

Vladimir Putin transmite condoleanțe Germaniei după moartea lui Helmut Kohl

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a transmis condoleanțe Germaniei, vineri seară, la moartea fostului cancelar Helmut Kohl, conform unui comunicat al Kremlinului.

„Helmut Kohl a jucat un rol-cheie în încheierea Războiului Rece și în reunificarea Germaniei”, a declarat Vladimir Putin.

„Am admirat înțelepciunea lui Helmut Kohl, capacitatea lui de a adopta decizii echilibrate și ample chiar și în cele mai dificile situații”, a adăugat liderul de la Kremlin în mesajul adresat cancelarului Germaniei, Angela Merkel, și președintelui Frank-Walter Steinmeier.

„Helmut Kohl va rămâne în amintire în Rusia ca susținător puternic al relației de prietenie dintre cele două țări”, a subliniat președintele Rusiei.

Vladimir Putin era agent KGB în Germania de Est în momentul în care Helmut Kohl a inițiat eforturile pentru reunificarea Germaniei, notează agenția The Associated Press.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...