(GALERIE FOTO) Locuri de poveste, distruse de „iubire”; Cele mai frumoase destinaţii care au ajuns să fie sufocate de numărul mare de turişti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oraşele pitoreşti, plajele virgine sau arhitectura veche de secole – sunt toate efemere. În special atunci când sunt călcate neîncetat de miile de turişti. Îngrijoraţi că frumuseţea oraşelor lor ar putea să dispară în timp, locuitorii mai multor destinaţii sunt de părere că numărul vizitatorilor ar trebui limitat sau chiar că turismul ar trebui oprit definitiv, în niciun alt mod nefiind posibil procesul de conservare, scrie Business Insider.

Iată care sunt 12 dintre locurile cărora numărul mare de turişti le-ar putea răpi din farmec în foarte scurt timp.

1. Cinque Terre, Italia. Coasta de vest a Italiei ascunde una dintre cele mai bine păstrate zone naturale şi seminaturale din Marea Mediterană. Cinque Terre, un grup de cinci sate medievale înconjurate de apa şi munte, este cel mai recent sit care a decis să limiteze numărul turiştilor la maxim 1,5 milioane pe an. Peste 2,5 milioane de persoane au străbătut anul trecut străduţele înguste, majoritatea ajung acolo prin excursiile de tip croazieră în care satele italieneşti erau doar un punct de oprire. Pentru că infrastructura zonei nu suportă un număr atât de mare de vizitatori, autorităţile au implementat un sistem de-a lungul drumurilor care să permită numărarea oamenilor şi care să oprească totodată accesul către cele cinci sate, în cazul depăşirii limitei impuse.
Cinque Terre

2. Santorini, Grecia. Casele alb-albastre de pe stâncile insulei Santorini au trimis mereu cu gândul la un loc scos din poveşti. Cu toate acestea, Hellenic Ports Association a anunţat recent că numărul turiştilor care vor ajunge în portul Santorini va fi restricţionat, doar 8000 de persoane/zi având voie să mai păşească pe insulă. În 2015, statisticile au arătat că în zilele din perioadele de vârf, peste 10.000 de persoane ajungeau în Santorini, numărul lor fiind redus acum de autorităţi cu 20%. „Porturile din Santorini au fost anul trecut cele mai aglomerate din toată ţara”, au explicat oficialii. „Impunând restricţii an de an, vom putea asigura servicii de cea mai bună calitate, dar şi un mediu protejat.”
4-santorini-greece

3. Veneţia, Italia. Veneţia, oraşul care se scufundă treptat în fiecare an, este obligat să suporte, de multe ori, peste 80.000 de turişti pe zi. Locuitorii spun că traficul turistic ameninţă constant starea porturilor, a canalelor, a lagunei, dar şi a străzilor sufocate de grupurile mari de oameni venite în special în perioada verii. Deşi autorităţile nu au impus încă o limită oficială, titlurile din ziare anunţă constant pericolul asupra căruia oraşul este supus cu fiecare turist care îi trece „pragul”.
venezia-15

4. Barcelona, Spania. Cel mai vizitat oraş spaniol se confruntă adesea cu dezbateri legate nu doar de separarea sa de restul Spaniei, ci şi de limitarea numărului de turişti. În 2015, primarul Barcelonei a susţinut cauza din urmă, sugerând o restricţionare oficială a persoanelor, dar şi o anulare a autorizaţiilor hoteliere vreme de cel puţin un an. Ministerul turismului din Catalonia a condamnat însă planul spunâng că o scădere a numărului de turişti ar avea un impact extrem de puternic asupra economiei regionale şi a asociat ideea cu stoparea producţiei de maşini din Germania. Deşi nu există încă o limită impusă, discuţiile privind modul în care turismul afectează starea oraşului se reaprind în fiecare vară.

17. Barcelona, Spania – 112,83 lire (159,45 dolari) Taxi: £5.52 ($7.80) Hotel: £66.76 ($94.34) Masă: £30.44 ($43.02) Halbă de bere: £3.35 ($4.73) Cană de cafea: £1.60 ($2.26) Sticlă de vin: £3.98 ($5.62)

5. Bhutan Regatul Bhutan, aflat la poalele Munţilor Himalaya şi vecin cu India şi China, a depus de curând un jurământ prin care se obliga să rămână adeptul calităţii, şi nu al cantităţii, atunci când vine vorba de turismul muntos. Statul impune o taxă zilnică minimă de 200 de dolari pentru fiecare turist care decide să aleagă o excursie pe tărâmul buddist, excepţie făcând persoanele cu paşapoarte de India, Bangladesh sau Maldive. Toate sejururile trebuie rezervate printr-un operator local sau printr-un partener internaţional, iar pentru a ajunge în interiorul graniţelor, turiştii au nevoie de viză.
Bhutan

6. Islanda. La fel ca în cazul oricărei destinaţii de vis, numărul anual de turişti din Islanda depăşeşte cu mult populaţia ţării. Astfel, în ultimii ani, cotele de vizitatori s-au dublat şi chiar triplat, ca o consecinţă a zborurilor din ce în ce mai avantajoase ale companiilor aeriene low-cost WOW şi Norwegian Air Shuttle. Principala problemă a autorităţilor islandeze este, însă, legată de cazarea tuturor vizitatorilor. Un studiu al Departamentului de Turism a ajuns, în 2014, la concluzia că cea mai indicată măsură ar fi restricţionarea cantităţii de turişti, până la îmbunătăţirea infrastructurii.
viaggi_in_islanda_4

7. Mogao Grottoes, China. Faimosul sit din nordul Chinei limitează numărul zilnic de turişti la 6000, iar, în perioadele de vârf, la 10.000. Biletele trebuie, însă, cumpărate în avans.
Mogao Grottoes, China

8. Skellig Michael, Irlanda. Locul în care s-a filmat ultima scenă a filmului Star Wars: The Force Awakens restricţionează numărul vizitatorilor la doar 180 de persoane pe zi. Accesul pe insulă se realizează numai cu barca, în perioada mai –septembrie.
irlanda
Skellig Michael, Irlanda

9. Lord Howe Island, Australia. Insula de pe coasta australiană, poziţionată între Brisbane şi Sidnei, limitează numărul de turişti la doar 400 de persoane pe zi, indiferent de sezon. Acesta este şi motivul pentru care, doritorii sunt sfătuiţi să îşi rezerve cazarea înaintea zborului.
Lord Howe Island, Australia

10. Antarctica. Potrivit Tratatului Antarcticii, toate companiile de turism sunt obligate să aibă o licenţă specială pentru a oferi vacanţe spre această destinaţie. Restricţiile impuse de lege menţionează că numărul persoanelor care pot fi aduse la ţărm este de cel mult 100, navelor cu peste 500 de pasageri fiindu-le interzise acostarea în situri.
Antarctica

11. Machu Picchu, Peru. Faimosul oraş incaş limitează numărul turiştilor la 2500 de persoane/zi şi obligă doritorii să îşi cumpere biletele în avans, în special în perioadele de vârf (iunie-august). Acestea se pot achiziţiona de pe site-ul oficial al guvernului din Machu Picchu şi necesită seria paşaportului.
Machu Picchu, Peru

12. Galapagos, Ecuador. Insulele Galapagos au fost introduse, în 2007, pe lista locurilor ameninţate din patrimoniul UNESCO, numărul turiştilor fiind drastic restricţionat pentru a proteja geografia locului, dar şi fauna acestuia. Astfel, pentru a ajunge în orice zonă a Parcului Naţional Galapagos, orice turist trebuie însoţit de un ghid licenţiat. Circa 97% din insulă este declarată zonă protejată, toate vizitele fiind coordonate de parc.
2A69ADAF00000578-3163620-The_Galapagos_Islands_nearly_600_miles_west_of_Ecuador_is_famous-a-16_1437041867437


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...