Uniunea Europeană a precizat că, în baza acordului Visa Waiver, Washingtonul trebuie să le permită cetăţenilor din cele 28 de state membre să călătorească în SUA fără vize.

În prezent, Statele Unite refuză să permită călătoriile fără viză pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru, Polonia şi România, până când nu îndeplinesc cerinţele legislaţiei SUA.

Prin intermediul unei declaraţii comune făcute vineri în Malta, oficiali ai UE şi SUA s-au angajat să "intensifice eforturile de îmbunătăţire a cooperării în materie de securitate, în vederea sprijinirii celor cinci state pentru avansarea mai rapidă spre îndeplinirea cerinţelor" privind liberalizarea vizelor.

În baza acestui acord, cele două părţi vor purta discuţii tehnice periodice pentru a monitoriza progresul efectuat.

Eurodeputaţii au cerut în repetate rânduri Comisiei Europene să suspende regimul fără vize pentru cetăţenii din SUA. O rezoluţie prezentată în luna martie arăta că UE este obligată din punct de vedere legal să ia măsuri de reintroducere temporară a vizelor pentru cetăţenii americani, dat fiind că Washingtonul nu a eliminat încă vizele pentru cetăţenii din cinci ţări europene.