Delegația RM condamnă încălcarea drepturilor cetățenilor în Zona de Securitate de către structurile de forță transnistrene

Pe 15 iunie a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), care a fost prezidată de Delegaţia transnistreană. Pe ordinea de zi a şedinţei au fost înscrise 10 subiecte.

Delegația Republicii Moldova și-a reiterat propunerile privind includerea în agenda şedinţei a subiectelor despre asigurarea transparenței militare totale în Zona de Securitate, în conformitate cu prevederile Acordului din 1992, și examinarea mecanismului de monitorizare a situației în Zona de Securitate.

Reprezentanții Tiraspolului au respins însă şi de această dată propunerile Delegaţiei moldoveneşti, dând astfel dovadă de o abordare neconstructivă.

La  compartimentul organizatoric, la propunerea Misiunii OSCE în Moldova, doamna Karolina O. Beachain Stefanczak, consilier Superior pe aspecte politice, a fost confirmată drept reprezentant al Misiunii OSCE în CUC.

Comisia a audiat și a aprobat 3 rapoarte săptămânale despre situația din Zona de Securitate. În legătură cu aceasta s-a constatat că rapoartele nu reflectă toată informația din actele observatorilor militari, fapt care trezește nedumerire și îngrijorare, în special în ceea ce ține de aplicațiile militare desfășurate în ultimul timp de către partea transnistreană.

Majoritatea subiectelor din agenda de lucru, abordate în cadrul ședinței, au fost transferate pentru următoarea ședință a CUC, care va avea loc la 22 iunie curent.

Delegația Republicii Moldova a difuzat o declarație cu privire la acțiunile provocatoare ale structurilor de forță transnistrene privind limitarea drepturilor și libertăților cetățenilor în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare și încălcarea deciziei CUC cu „Cu privire la libera circulație în Zona de Securitate” (poate fi citită mai jos) 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare