07:12:46 25.04.2024
Stiri

Un europarlamentar a semnat o declarație oficială prin care cheamă autoritățile moldovenești să manifeste o atitudine echitabilă față de Ilan Șor

Social 16.06.2017 15:30 Vizualizări2460 Autor: Ziarul National
Un europarlamentar a semnat o declarație oficială prin care cheamă autoritățile moldovenești să manifeste o atitudine echitabilă față de Ilan Șor


Vicepreședintele „Partidului Șor”, Marina Tauber, precum și avocații primarului de Orhei Ilan Șor, susțin că sunt mai mult decât satisfăcuți de rezultatele întâlnirilor pe care le-au avut la Strasbourg cu mai mulți europarlamentari. Tauber, împreună cu avocații Denis Ulanov și Iulian Balan, au prezentat europarlamentarilor detalii despre dosarul intentat lui Ilan Șor.

„Informația despre Ilan Șor, care a fost prezentată în Parlamentul European, a găsit susținerea din partea eurodeputaților. Cauza a devenit mult mai clară pentru ei. Prevederile legale indică imperativ faptul că Ilan Șor urmează să fie eliberat din arest la data de 22 iunie, iar cauza urmează să fie examinată în continuare. Doar că trebuie să fie examinată cu respectarea dreptului la un proces echitabil, iar în privința lui Ilan Șor să fie aplicată o măsură non-privativă de libertate. Aceste argumente aduse le-a trezit interesul eurodeputaților, care ne-au arătat susținerea lor pentru cauza noastră”, a precizat avocatul Iulian Balan.

La rândul ei, Marina Tauber a prezentat o declarație oficială semnată de deputatul Parlamentului European, Jean-Luc Shaffhauser, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie. „În calitate de deputat al Parlamentului European confirm îngrijorarea mea profundă privind situaţia domnului Ilan Şor, primarul de Orhei şi liderul unui partid politic de opoziţie din R. Moldova. Chem autorităţile moldoveneşti să se conducă în dosarul Dlui Şor de respectarea legislaţiei moldoveneşti, asigurând un proces echitabil şi reieşind din prezumpţia nevinovăţiei”, se arată în declarația făcută de Shaffhauser.

În același context, Marina Tauber a adăugat că în cadrul vizitei și alți europarlamentari au atras atenţia asupra situaţiei legate de „arestul şi persecuţiile” în privinţa primarului de Orhei.

„Au luat atitudine, făcând declaraţii publice privind problema dată Lorenzo Fontana, membru al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) ai Parlamentului European, care intră în grupul politic „Liga Nordului”, Elisabetta Gardini, vice-preşedintele al celui mai mare şi influent grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European, Alberto Cirio, membrul Comitetului European de Asociere UE – Republica Moldova. Aceste reacții vin după ce drepturile lui Ilan Șor au fost și sunt lezate, deoarece se află în stare de arest aproape un an”, a spus Marina Tauber în conferința de presă.

Sursa citată a mai amintit că, în luna mai 2017, reprezentanţii „Partidului Şor” s-au adresat către deputaţii Parlamentului European cu rugămintea de a atrage atenţia asupra situaţiei lui Ilan Şor. „În luna iunie deputatul din partea Italiei, Lorenzo Fontana, print-o scrisoare oficială s-a adresat Parlamentului, Guvernului, şi Procuraturii Generale din R. Moldova, exprimând îngrijorarea sa privind violarea drepturilor civile şi limitarea libertăţilor în R. Moldova. Astfel, reprezentanţii lui Ilan Şor şi avocaţii săi au fost invitaţi la Parlamentul European pentru a discuta situaţia creată şi a căuta căi de soluţionare a problemei”, a conchis Tauber, făcând bilanțul vizitei din perioada 12-14 iunie la Parlamentul European.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md