Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Fostul şef de la Achiziții,…

Fostul şef de la Achiziții, selectat pentru funcţia de director general la Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor

Viorel Moșneaga. Foto: CIJM

După ce ZdG a scris că de aproape jumătate de an procesul de instituire a Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor este tergiversat, fiind blocat în Parlament la etapa de selectare a candidaţilor, în cadrul şedinţei din 14 iunie, Comisia parlamentară responsabilă a realizat interviurile finale, lista candidaţilor selectaţi fiind transmisă în Parlament spre aprobare. Fostul şef al Agenţiei pentru Achiziţii Publice, Viorel Moşneaga, a fost selectat pentru funcţia de director general al Agenţiei, iar pentru funcţia de director general adjunct – Irina Gutnic. Alţi cinci candidaţi selectaţi pentru funcţiile de consilieri pentru soluţionarea contenstaţiilor sunt: Eugenia Eni, Angela Nani, Petru Oprea, Alexandru Ciuş şi Iacob Plămădeală.

După semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova a început reformarea sistemului de achiziţii publice. Una din condiţiile enunţate în Acord era „crearea unui organism imparţial şi independent însărcinat cu revizuirea deciziilor luate de autorităţile sau entităţile contractante în timpul atribuirii contractelor”, ceea ce presupune crearea unei autorităţi de soluţionare a contestaţiilor, independentă şi profesionistă – Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor (ANSC).

Instituția, care se presupune a fi una independentă și imparțială, ar putea fi condusă însă de Viorel Moşneaga, candidatura căruia a fost selectată pentru funcția de director general al Agenției.

Între aprilie 2015 – martie 2016, Viorel Moșneaga a activat în calitate de director al Agenţiei pentru Achiziţii Publice (AAP). Moşneaga a demisionat din funcţie la scurt timo după ce în  ianuarie 2016, Centrul de Investigații Jurnalistice și ZdG au publicat o investigaţie care a scos la iveală că Aldos Grup SRL, firma familiei acestuia, câştigase în decursul a doi ani licitaţii gestionate de instituţia de stat, în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Cele mai bănoase tendere adjudecate de această firmă au fost contestate de către concurenţi, însă, în majoritatea cazurilor, reprezentanţii Agenţiei însă au respins pretenţiile agenţilor economici. Ca urmare a publicării investigaţiei, Centrul Naţional Anticorupţie s-a autosesi­zat şi a demarat mai multe verificări în privinţa lui Viorel Moşneaga. Urmărirea penală nu a fost însă demarată pe motiv că ofiţerii de urmărire penală nu ar fi reuşit să demonstreze că Viorel Moşneaga ar fi influenţat în vreun fel semnarea contractelor între firma surorii sale şi autoritățile contractante. 

Ciclul de selectare a candidaţilor a început în decembrie 2016, perioada de depunere a dosarelor fiind până pe 20 ianuarie 2017. Pe 1 februarie listele candidaţilor erau deja publicate. Audierile candidaţilor trebuiau să se desfăşoare pe 28 februarie şi 14 martie, însă nu au avut loc din cauza că nu au fost prezenţi numărul necesar de membri ai comisiei, minimum opt din cei 15, a declarat anterior pentru ZdG, Ştefan Creangă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe. După trei luni şi mai multe încercări eşuate, pe 14 iunie, Comisia a reuşit să se reunească în număr de 9 membri, iar decizia privind rezultatele concursului a fost prezentată pentru aprobare Preşedintelui Parlamentului şi Comisiei Juridice, numiri şi imunităţi

La 8 iunie, Ştefan Creangă, preciza că după numirea consilierilor în funcţie de către Parlament, Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor va deveni funcţională în aproximativ o lună.

Citiți AICI  Achiziţii de milioane fără contestaţii, într-un stat corupt