Explozia s-a produs joi după-amiază în apropiere de intrarea în grădiniţă, la ora la care ieşeau copiii. Printre răniţi sunt mai mulţi copii, a afirmat un reprezentant al poliţiei din provincia Jiangsu. Xuzhou, cu aproape nouă milioane de locuitori, este unul dintre cele mai mari oraşe din provincia respectivă din estul Chinei.

Primele ştiri transmise de agenţiile de presă internaţionale arătau că două victime au fost găsite decedate la locul exploziei, iar alte cinci au murit la spital. Dintre cei 65 de răniţi, nouă erau în stare gravă.

Potrivit imaginilor difuzate de presa chineză, mai multe persoane erau întinse pe jos după deflagraţie, dintre care unii erau inconştienţi sau aveau hainele rupte. O femeie strângea în braţe o fetiţă care plângea.

Mai multe mass-media chineze au avansat ideea că explozia a fost cauzată de o butelie folosită de un restaurator stradal.

Ministrul securităţii publice al Chinei, Guo Shengkun, a ordonat o anchetă 'rapidă' asupra cauzelor acestei drame şi 'a cerut controale întărite pentru riscuri potenţiale la locurile dens populate', potrivit Xinhua. Unul dintre miniştrii săi adjuncţi a fost trimis la faţa locului pentru a desfăşura ancheta.

Atentatele cu bombă nu sunt rare în China, notează AFP. Anul trecut, un bărbat de 29 de ani înglodat în datorii a rănit patru persoane pe aeroportul din Shanghai, aruncând o bombă artizanală lângă un contor de înregistrare, înainte de a-şi tăia gâtul. În 2013, un bărbat în scaun cu rotile a făcut să explodeze o bombă artizanală pe aeroportul internaţional din Beijing, afirmând că protestează împotriva brutalităţii poliţiei. El a fost condamnat la şase ani de închisoare.

De asemenea, mai multe atentate implicând explozii şi imputate de către autorităţi 'extremiştilor' uiguri (minoritate musulmană din nord-vestul Chinei) au avut loc în ultimii ani, printre care un atentat sinucigaş cu camion-capcană în piaţa Tiananmen din Beijing, în 2013.