A început şedinţa Comisiei de la Veneţia! Când se va discuta subiectul privind modificarea sistemului electoral în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cea de-a 111-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția a început azi la Scuola Grande San Giovanni Evangelista, urmând a fi dezbătute şi subiectele legate de Republica Moldova. Pe agenda întrunirii se regăsesc două proiecte legate de ţara noastră, unul dintre care este cel al preşedintelui Igor Dodon privind extinderea atribuţiilor şefului statului de a dizolva Parlamentul. Cel mai aşteptat însă este avizul Comisiei de la Veneţia în privinţa oportunităţii modificării sistemului electoral în Moldova, din cel proporţional în unul mixt.

Potrivit agendei, subiectul va începe a fi discutat în jurul orei locale 12:00, ceea ce corespunde orei 13:00 conform fusului orar din Republica Moldova.

„S-a început ședința Comisiei de la Veneția. Subiectul legat de Republica Moldova va fi discutat în jurul orei 12.00”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Valeriu Ghileţchi, preşedinte al grupului PPE din Parlament.

„Așteptăm sugestiile Comisiei de la Veneția pentru a perfecționa proiectul de lege privind sistemul electoral!”, a scris la rândul său democratul Sergiu Sîrbu pe pagina sa de pe aceeaşi reţea de socializare.

În cadrul dezbaterilor, președinte al Parlamentului, Andrian Candu urmează să prezinte subiectul modificării sistemului electoral în Moldova, pe masa Comisiei de la Veneția fiind, atât proiectul PDM privind introducerea votului nominal, cât şi cel „de compromis” PD-PSRM, privind introducerea votului mixt. Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, urmează să prezinte proiectul şefului statului privind lărgirea atribuţiilor de dizolvare a Parlamentului, altele decât cele prevăzute în prezent de Constituţie.

1 2

Foto: Sergiu Sîrbu/Facebook.com

4

Foto: Valeriu Ghileţchi/Facebook.com


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...