Alexei Tulbure atenţionează autorităţile: „În cazul în care nu acceptăm recomandarea Comisiei de la Veneția ieșim din spațiul valorilor europene”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorii inițiativei privind schimbarea sistemului electoral de vot în unul mixt trebuie să-și dea bine seama că ei sunt reprezentanții Republicii Moldova, ţara având anumite angajamente internaționale. Astfel, dacă aceştia nu vor respecta recomandările Comisiei de la Veneția înseamnă că îşi încalcă propriile angajamente și împing țara în afara spațiului democratic. De această părere este Alexei Tulbure, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei.

„Noi am intrat în 1995 în Consiliul Europei, am semnat Convenția cu privire la drepturile fundamentale ale omului și un șir de alte tratate internaționale care reglementează anumite lucruri, inclusiv organizarea alegerilor. Dacă tu nu respecți recomandările Comisiei de la Veneția înseamnă că tu îți încalci propriile angajamente și împingi țara în afara spațiului democratic. Deci, noi ieșim din spațiul valorilor europene în cazul în care nu acceptăm această recomandare. Ea nu are caracter obligatoriu, da, asta este adevărat, dar sunt situații în care o recomandare este mai obligatorie decât un ordin militar. Și în cazul acesta așa este”, spune Tulbure într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vorbind despre faptul că autorii iniţiativei vorbesc despre un „consens larg în Parlament, acesta a transmis că aceste „argumente” sunt „niște sofisme folosite, un joc de cuvinte”.

„În Ghidul de bune practici, elaborat de Comisia de la Veneția în materie de organizare și petrecere a alegerilor este spus foarte clar: în societate trebuie să fie atins un consens cât mai larg, nu în Parlament. Mai ales că acest Parlament nu mai reflectă votul alegătorilor. Majoritatea existentă în Parlament a fost creată prin manipulări de tot felul, prin șantaj și așa mai departe. Or, noi n-avem consens în societate. Acum noi vedem foarte clar, societatea este scindată. Eu cred că majoritatea societății este împotriva acestei schimbări”, mai spune Tulbure.

Astfel, acesta anticipează că dacă majoritatea parlamentară, legitimitatea căreia, democratic, este foarte joasă, votează acest proiect se pot întâmpla mai multe lucruri, printre care opoziția poate să nu participe la aceste alegeri. „Eu aș fi vrut ca opoziția care contează, bineînțeles, și aici mă refer, în primul rând, la Platforma DA, la PAS, Partidul Comuniștilor, poate Partidul Nostru, dacă mai contează în sensul electoral, să elaboreze o poziție consolidată: de a nu participa la niște alegeri care nu sunt pe deplin democratice, ori regulile de joc au fost schimbate. Una la mână. Doi la mână: e o chestie care este acceptată general, că legitimitatea democratică a alegerilor este determinată de dimensiunile de observare a alegerilor care vin din OSCE, din Consiliul Europei, din structurile internaționale. Aceste misiuni pot să nu recunoască caracterul democratic și deschis al acestor alegeri. Adică, consecințele pot să fie foarte grave. Nu mai vorbesc de faptul că noi putem să nu mai obținem asistență financiară din exterior”, a mai spus Alexei Tulbure.

De menţionat că astăzi, Comisia de la Veneţia va prezenta avizul oficial cu privire la proiectul schimbării sistemului electoral de vot în unul mixt, la iniţiativa PD şi PSRM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...