Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
15.06.2017

Conceptul de reformare a sectorului spitalicesc a fost discutat în cadrul unei şedinţe prezidate de Prim-ministrul Pavel Filip

Conceptul de reformare a sectorului spitalicesc a fost discutat în cadrul unei şedinţe prezidate de Prim-ministrul Pavel Filip

Principalele prevederi ale proiectului vizează sporirea eficienței și calității serviciilor spitaliceşti, prin regionalizarea spitalelor publice în funcţie de complexitatea cazurilor, profilul de morbiditate şi a numărului de populaţie deservită.
 
Conceptul de reformare propune stabilirea a zece regiuni (zone de sănătate): 4 în centru, 3 la nord și 3 la sud. Principiile de amplasare a spitalelor vizează asigurarea disponibilităţii asistenţei medicale spitalicești în maxim 60 de minute sau la o distanță maximă de 70 km. În acelaşi timp, regiunile spitaliceşti nu vor fi strict delimitate de hotarele teritorial-administrative actuale. Fluxul urgențelor și pacienţilor acuţi va fi redirecţionat către spitalele regionale sau centrale, iar fluxul de pacienţi cronici - către filialele locale ale spitalelor regionale.
 
Proiectul preventiv al reformei mai presupune instituirea unui spital universitar, a 4 spitale centrale, a 11 spitale regionale sub un management comun cu spitalele locale din zona respectivă  şi a 3 spitale specializate.
 
În cadrul discuţiilor, Prim-ministrul a accentuat necesitatea elaborării unui plan de acțiuni pentru o perioadă de 8-10 ani, care va prevedea regionalizarea serviciilor spitalicești (pe zone de sănătate) cu construcția spitalelor regionale. De asemenea, Premierul a subliniat importanţa creării în paralel a infrastructurii necesare, prin elaborarea unui program de dotare cu transport specializat (ambulanțe), pentru a garanta accesul la instituțiile specializate regionale sau centrale. 
 
Referindu-se la managementul spitalelor, şeful Executivului a relevat stringenţa aprobării unui nou model de guvernanță a instituţiilor medicale și de coordonare teritorială a acestora.
 
„Statul are două funcţii de bază: cea de elaborare a politicilor şi cea de reglementare. Scopul final al reformei spitaliceşti constă în oferirea unor servicii de calitate şi a confortului necesar pacienţilor. Vreau să avem mai întâi de toate o viziune clară, ideală, ulterior vom identifica investiţiile necesare şi vom realiza etapizat reorganizarea sistemului spitalicesc”.
 
Totodată, Pavel Filip a solicitat ministerului de resort să definitiveze în cel mai scurt timp conceptul reformei spitalelor în Republica Moldova, cu consultarea tuturor părților interesate, şi să-l propună spre aprobare Guvernului.
 
La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemițanu”, ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Băncii Mondiale, ai Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, prezenţi la şedinţă, au asigurat Guvernul de tot suportul şi de participarea activă în definitivarea şi implementarea reformei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus