Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional (FN), este acuzată de defăimare de către primarul de dreapta al oraşului Nisa (sud-est), Christian Estrosi. Ea a afirmat în mai 2015 că el finanţează Uniunea Organizaţiilor Islamice din Franţa (UOIF, în prezent redenumită ''Musulmani de Franţa''), care adună 250 de asociaţii şi promovează un islam conservator, printr-o chirie foarte mică pentru o moschee.

La întrebarea unui jurnalist — ''Estrosi, complice al jihadiştilor?'', Marine Le Pen a răspuns: "Când ajuţi fundamentalismul islamist să se instaleze, să îşi răspândească ideile, să facă recrutări (...), moral, da, eşti puţin complice".

Această procedură nu are nicio legătură cu o altă cerere de ridicare a imunităţii parlamentare pentru Marine Le Pen, transmisă de asemenea Parlamentului European de justiţia franceză, dar care vizează de această dată ancheta privind caracterul potenţial fictiv al angajărilor unor asistenţi parlamentari europeni ai FN. Această cerere este în curs de analiză, conform procedurii obişnuite.

Marine Le Pen nu a asistat joi la votul care a vizat-o: ea se află în campanie electorală pentru al doilea tur al alegerilor legislative, unde este bine plasată pentru a câştiga în fieful său, Hénin-Beaumont (nord). Dacă va fi aleasă în Adunarea Naţională, preşedinta FN va trebuie să părăsească Parlamentul European, unde se află din 2004.

Miercuri, Parlamentul European a ridicat imunitatea tatălui liderei de extremă-dreapta, Jean-Marie Le Pen, preşedinte de onoare al FN, inculpat de justiţia franceză pentru că a declarat în august 2009 că "90% dintre faptele diverse au la origine fie un imigrant, fie o persoană provenită din imigraţie". Din cauza acestui fapt, el este vizat de o ''informare judiciară'' deschisă pentru ''defăimare publică'' având caracter rasist.