Se întâmplă după ce, acum o lună, Parlamentul European a amânat discuţiile pe marginea acestui acord. Şi asta pentru că mai multe grupuri politice şi-au exprimat îngrijorări în legătură cu încercările PD şi PSRM de a schimba sistemul electoral în lipsa unui consens naţional.

Oficialii europeni au anunţat atunci că aşteaptă opinia Comisiei de la Veneţia pe marginea proiectului privind modificarea sistemului electoral al RM. Precizăm că experţii Comisiei urmează mâine să aprobe avizul respectiv.

În legătură cu aceasta, Consiliul European a anunţat astăzi că, împreună cu Parlamentul şi Comisia Europeană, au convenit asupra unei declaraţii comune privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.

„Declaraţia subliniază că respectarea unor mecanisme eficiente democratice, inclusiv a unui sistem parlamentar pluripartid şi a statului de drept, precum şi garanţiile pentru drepturile omului reprezintă o condiţie prealabilă pentru a primi asistenţa”, se spune în comunicat.

Obiectivele specificate în decizie se referă, de asemenea, la eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea gestionării finanţelor publice, o prevenire eficientă a corupţiei şi a spălării banilor, precum şi guvernarea şi supravegherea sectorului financiar.

Serviciul European de Acţiune Externă şi Comisia Europeană vor monitoriza în mod regulat îndeplinirea acestor condiţii preliminare şi obiective, atenţionează Consiliul European.

Decizia de acordare a asistenţei financiare în valoarea de 100 de milioane de euro urmează să fie examinată în Parlamentul European pe data de 5 iulie. 

Precizăm că, potrivit agenţiei Reuters, care a intrat în posesia unui document ce nu a fost dat publicităţii oficial şi pe care Comisia de la Veneţia îl va examina pe 16 iunie, opinia experţilor europeni ar urma să fie una în defavoarea planurilor puse la cale de tandemul PD-PSRM.  

Chiar şi aşa, dar şi în ciuda protestelor de amploare organizate de societatea civilă, liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a declarat săptămâna aceasta că nu intenţionează să renunţe la schimbarea sistemului electoral.