Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Ce spune „consulul R.…

(video) Ce spune „consulul R. Moldova în Antalya” despre vacanța familiei Dodon în Turcia

Consulul Onorific al R. Moldova în Antalya, Diyar Ickale Gultekin, afirmă că nu a discutat în ultima săptămână, şi nici măcar în ultima lună cu preşedintele Igor Dodon și că nu a propus nicio ofertă de odihnă pentru familia acestuia. După ce șeful statului a infirmat că familia sa s-ar odihni într-un hotel de lux unde un sejur pentru două persoane costă nu mai puțin de 4 600 de euro și a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că oferta de vacanță în Antalya i-a fost propusă  de către „consulul R. Moldova în Antalya”, acuzând presa de manipulare, ZdG a încercat să verifice afirmațiile lui Igor Dodon.

Diyar Ickale Gultekin,  Consulul onorific al R. Moldova în Antalya. Foto: haberalanya.com.tr

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, R. Moldova nu are un consul în Antalya, ci doar un  consul onorific, adică o persoană care exercită doar funcții de reprezentare. Consulatul Onorific din Antalya a fost inaugurat la 28 august 2015 și este condus de către consulul onorific Diyar Ickale Gultekin, o femeie de afaceri și membră al Consiliului de Administrație al companiei „İçkale İnşaat Turizm A.Ş”.

Nu este clar la care „consul al R. Moldova în Antalya” s-a referit șeful statului în conferința de presă din 13 iunie, atât timp cât statul nostru are în Antalya doar un consul onorific.

„Ceea ce ţine de odihnă, nimic din ceea ce au scris unele surse media, nici la capitolul preţ, nici la capitolul hotel, nu corespund realităţii. Eu regret că unele surse mass-media pentru a-şi face publicitate recurg la astfel de manipulări, pentru că noi nu ne-am adresat la nicio companie turistică. Este vorba de consulul R. Moldova în Antalya, care ne-a oferit posibilitatea şi ne-a dat şi o ofertă în acest sens. Costul este cu mult mai puţin decât cel care se vehiculează. Mai multe detalii când, unde şi cum, nu voi da”, declara șeful statului.

O zi mai târziu, la 14 iunie, contactată de ZdG, Diyar Ickale Gultekin a declarat că nu cunoaște nimic despre odihna președintelui Igor Dodon.

În dimineaţa zilei de 8 iunie, un cetăţean turc cu afaceri în R. Moldova publica pe o reţea de socializare o fotografie din avion în care apăreau preşedintele Igor Dodon, soţia sa Galina şi fiul cel mic.

Foto: twitter.com

La scurt timp însă după ce imaginea a apărut în presă, cetăţeanul turc a şters fotografia.

Numai după aceasta şeful statului a anunţat pe pagina sa de Facebook„pentru a evita speculaţiile” că şi-a dus familia la odihnă în Turcia.

Ulterior, o agenţie de turism din Chişinău distribuia mesajul preşedintelui sugerând că Igor Dodon a ales pentru vacanţă serviciile acestei companii: „Отдыхай как Звезда с Damla Tur” (Odihneşte-te ca starurile cu Damla Tur, n.r).

Agenția „Damla Tur” a distribuit la 9 iunie fotografia șefului statului. Captură foto facebook.com

Pentru a afla unde a fost „cazată” familia preşedintelui, am contactat această agenţie de turism, fără a spune că suntem jurnaliști, solicitând informaţii despre cele mai bune oferte pentru această vară în Antalya,  provincie a Turciei de pe coasta Mării Mediterane, în sud-vestul ţării, cunoscută ca fiind principala provincie turistică a ţării, mai ales datorită litoralului extins, de 657 km.

Contactată sub pretextul că ne dorim o vacanţă de o săptămână pentru doi maturi şi un copil de patru ani şi că am fi interesaţi de un hotel şi servicii de lux, consultanta agenţiei ne-a propus mai multe oferte, toate peste 2000 de euro.

Întrebată despre cele mai mai scumpe destinaţii, reprezentanta „Damla TUR” a numit hotelele „Maxx Royal”, unul situat în Kemer, pe litoralul Mării Mediterane, la poalele munţilor Taurus, iar altul – în Belek, staţiune turistică din districtul Serik, cunoscută pentru plajele sale, băile termale şi terenurile de golf, hotel care găzduieşte de obicei evenimente sportive.

Angajata a precizat, în cadrul discuţiei, că şi preşedintele Igor Dodon a ales hotelul Maxx Royal pentru vacanţă, dar a declarat că nu cunoaşte pentru care dintre cele două locaţii a optat acesta. „Sunt cele mai bune oferte de lux pe care le deţinem”, a explicat reprezentanta agenţiei. Ulterior, ZdG a făcut publică discuţia audio cu aceasta.

Odihna pentru doi adulţi şi un copil cu vârstă de până la patru ani, pentru şapte zile, în aceste locaţii, potrivit agenţiei, costă:

  • Maxx Royal Belek – 4 260 de euro (hotel de lux cu 7 piscine şi 5 restaurante, dotat cu parc de distracţii şi teren de golf de clasă mondială);

  • Maxx Royal Kemer – 6 270 de euro (hotel de lux care oferă piscină în aer liber, piscină interioară, plajă privată, parc acvatic, un golf doar pentru copii, camere dotate cu aer condiţionat, cadă cu hidromasaj şi balcon).

După publicarea articolului, Ceban, într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, a scris că odihna familiei Dodon „e o chestiune privată”, că membrii acesteia nu au beneficiat de serviciile agenţiei de turism şi nici nu au fost cazaţi la vreunul dintre hotelurile despre care a scris ZdG. Ceban nu a contactat redacţia pentru a cere dezminţire.

În cadrul conferinței de presă din 13 iunie, Igor Dodon a afirmat a refuzat să dea detalii despre costul vacanței în Turcia și nu făcea nicio referire la agenția de turism despre care a scris ZdG.

În aceeaşi zi, agenţia „Damla Tur” a şters de pe pagina de facebook comentariul prin care distribuia fotografia familiei Dodon.

La 14 iunie, după ce ne-am prezentat şi am solicitat să discutăm cu directorul „Damla Tur” la subiectul vacanţei preşedintelui, operatorul ne-a anunţat că nu este nimeni la birou cu cine am putea vorbi şi ne-a cerut un număr de telefon la care vom fi apelaţi, lucru care nu s-a întâmplat până la închiderea ediţiei.