(foto) Norvegia – polul mondial al fericirii. 5 motive de ce trebuie să călătorești acolo cel puțin o dată-n viață

norway

Proaspăt câștigătoare a titlului de cea mai fericită țară din lume în 2017, Norvegia reprezintă un etalon pentru orice stat european. Economia țării a ocolit cu grație criza din 2012, cu un PIB de 500 miliarde USD, în comparație cu PIB-ul României din același an, de doar 169,4 miliarde USD. Ca să fiu economist până la capăt, un norvegian producea pentru țărișoara lui cam de douăsprezece ori mai mult decât un român. Sistemul educațional de acolo îți oferă zece ani de gratuitate pe bune, la pachet cu un ghiozdan plin de caiete, cărți, pixuri si creioane în fiecare an. Toate astea pentru ca, în final, toți să aibă o cultură bine așezată și un spirit al muncii insuflat încă de la cele mai fragede vârste. Astea fiind spuse, Norvegia se situează relaxat pe un loc fruntaș în topul celor mai organizate țări din lume.

#BOGĂȚIILE DIN SUBSOLUL VIKINGILOR

Veniturile din exporturile de petrol și gaze naturale au crescut substanțial și constituie peste 20% din PIB-ul țării. Nordicii produc din ce în ce mai multă energie din surse regenerabile. De exemplu, la începutul anului trecut norvegienii anunțau demararea lucrărilor la cel mai mare parc eolian din Europa. Cele șase ferme de turbine eoliene vor asigura electricitatea și încălzirea pentru 170.000 de gospodării norvegiene și vor fi gata în 2020, scrie cavaleria.ro.

norway

#VALKIRIILE VIN CU MAȘINA ELECTRICĂ

În ciuda bogățiilor naturale de care se bucură acele meleaguri cu petrol și gaze naturale din belșug, statul norvegian vrea să reducă substanțial numărul mașinilor pe benzină și motorină. Toată această trecere este accelerată de costurile de întreținere foarte mari pentru mașinile poluante și de nenumăratele gratuități destinate posesorilor de autovehicule electrice. Un stimulent îl reprezintă permisiunea acordată mașinilor cu motor electric de a circula pe banda pentru autobuz.

O altă facilitate o reprezintă reducerea unor taxe și impozite. De exemplu, un posesor al unei mașini electrice poate economisi în jur de 8.000 euro pe toată durata de viață a acesteia. Guvernul de la Oslo și-a propus ca, până în 2020, numărul mașinilor electrice să atingă pragul de 400.000 și să oprească definitiv producția mașinilor pe combustibili fosili, până în 2025. Un studiu arată că aproape 90% din transportul de persoane îl reprezintă autoturismele, iar restul se împarte în mod egal între mijloacele de  transport în comun și trenuri.

electric
#COPIII DE AZI, VIKINGII DE MÂINE

Norvegia este și cea mai bine educată țară din Europa – 46 la sută dintre norvegienii cu vârste între 25 și 54 de ani au făcut facultate. Cu rușine trebuie să amintesc aici că România este codașă la acest capitol. Mai exact, doar turcii și italienii au o situație mai proastă decât a noastră. Ca să învârt cuțitul în rană până la capăt, mai află și că norvegienii citesc cel mai mult la nivel mondial.

Norvegia are o tradiție de circa 120 de ani de reglementări în privința protecției copilului. E printre primele țări din lume care a introdus asemenea prevederi, în 1896, pe când la noi încă se dezbătea folosirea cratimei sau a apostrofului. Copiii norvegienilor sunt foarte prețuiți în societate, iar statul pune un accent covârșitor pe educația seculară, fără influențe religioase.

copii
#FIORDURILE, AURORA ȘI GHEȚARURILE ATRAG TURIȘTII

Sloganul turistic al Norvegiei este ”Norway, powered by nature”. Țara scandinavă se poate mândri nu doar cu vestitele sale fiorduri, ci și cu unele dintre cele mai înalte cascade din lume, cu renii și cu Aurora Boreală, care îi dau substanță acestui slogan.  Oslo, capitala regatului, are mai bine de jumătate din suprafață acoperită de păduri, iar în Fiordul Oslo găsești și 40 de insule. Daca te gândești să vizitezi acele locuri, mergi fără grijă. Norvegienii sunt cunoscuți pentru ospitalitate și cam toți vorbesc engleză binișor spre bine.

aurora

#NORVEGIA, ȚARĂ DE CAMPIONI OLIMPICI

Pe plan mondial, Norvegia deține numeroase trofee si recorduri. De exemplu, regatul nordic are mai multe medalii câstigate de orice alt stat la Jocurile Olimpice de Iarnă, adică 329. O performanță remarcabilă pentru orice țară, însă una cu atât mai impresionantă, dacă ținem cont că Norvegia are doar cinci milioane de locuitori.  La acvariul din Bergen a trăit Rocky, cel mai longeviv pinguin în captivitate. El a dus-o acolo 29 de ani, cu alte cuvinte și-a depăsit speranța de viață cu aproape 50%. Iar când vine vorba de relații externe, merită remarcată o frumoasă tradiție: bradul de Crăciun din Trafalgar Square, Londra, este dăruit în fiecare an de către Norvegia, în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit de britanici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

sport

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente