Fiecare al treilea moldovean nu poate numi un drept sau o obligație a cetățeanului

Fiecare al treilea moldovean nu poate numi un drept sau o obligație a cetățeanului. 34% dintre moldoveni au dificultăți în a răspunde la întrebarea care este singura sursă a puterii în stat și cine este purtătorul suveranității. Doar o treime dintre moldoveni cunosc răspunsul – poporul.

Sunt unele concluzii ale studiului “Conștiința civică în Ucraina, Republica Moldova și Belarus”, realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, în cadrul unui proiect implementat de PNUD Ucraina.

Astfel, fiind rugați să numească maximum trei drepturi ale cetățeanului, moldovenii s-au referit preponderent la drepturile social-economice. Cele mai frecvente răspunsuri au fost: dreptul la muncă (26%), libertatea de exprimare (21%), dreptul la viață (17%), dreptul la servicii medicale, tratament și sănătate (16%) și dreptul la educație (16%). În medie, fiecare al treilea cetățean nu putea numi cel puțin un drept.

În ceea ce privește obligațiile cetățenilor, moldovenii au menționat cel mai des obligația de a respecta legea și ordinea și obligația de a plăti impozite (34% și, respectiv, 19%). Obligația de a munci (8%), de a fi cinstit, de a se comporta demn în societate (7%) sau de a nu încălca drepturile altora (5%) au fost menționate mai puțin. 37% din respondenții din Republica Moldova nu au putut numi o obligație.

În percepția moldovenilor, cele mai importante 5 valori personale ale unui bun cetățean sunt: drepturile omului (56%), respectarea legilor (40%), libertatea individuală (38%) și respectul pentru viața umană (34%).

Moldovenii, de cele mai multe ori, au avut experiența încălcării drepturilor lor în domeniul sănătății (32%), justiției (21%) și în domeniul ocupării forței de muncă (12%). Totuși, 33% dintre respondenții din Republica Moldova au declarat că nu au avut de a face cu încălcări ale drepturilor lor.

Studiul a fost efectuat în perioada iunie-septembrie 2016 și a cuprins două etape: sondajul sociologic reprezentativ pentru populația adultă și focus-grupurile cu publicul și cu experții.

Dimensiunea eșantionului pentru Republica Moldova a fost de 400 de persoane, iar marja de eroare nu depășește 1,6% pentru aproape 50% de indici cu un nivel de încredere de 0,95 și efect de sondaj de 2.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.