Cel mai iubit american din Coreea de Nord, din nou primit în vizită de Kim Jong-un; Cu ce cadouri a venit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul baschetbalist american Dennis Rodman i-a oferit, la Phenian, unui ministru nord-coreean un exemplar din „The Art of the Deal”, best-seller-ul în care Donald Trump dezvăluia în 1987 rețetele succesului său, conform unei înregistrări video difuzată joi, informează AFP.

Excentricul fost jucător al echipei Chicago Bulls, care a călătorit deja de patru ori în Coreea de Nord, a sosit marți în această țară pentru un nou episod din controversata „diplomație a baschetului”.

Îmbrăcat în cămașă roșie, fostul baschetbalist din NBA cu multiple piercinguri a fost filmat de agenția americană Associated Press în timp ce prezenta cadourile ministrului nord-coreean al Sporturilor, Kim Il-Guk.

În afara exemplarului cărții publicate în anul 1987, au mai figurat două tricouri pe care Dennis Rodman le-a semnat în fața camerei.

Scrisă de Tony Schwartz, „The Art of the Deal” a fost de la apariția sa un succes, tipărindu-se în peste un milion de exemplare.

Susținător declarat al lui Donald Trump la ultimele prezidențiale, Dennis Rodman îl cunoaște pe actualul președinte american și pentru că a participat, când acesta era animator de telerealitate, la emisiunea „The Celebrity Apprentice”.

Fosta vedetă din baschetul profesionist nord-american a ajuns în Coreea de Nord spunând că va încerca ”să deschidă uși” într-o perioadă în care tensiunile regionale rămân ridicate din cauza programului nuclear al Phenianului.

Pe aeroportul din Beijing, înainte de plecarea spre capitala Coreei de Nord, Rodman a fost întrebat de ziariști dacă a vorbit în prealabil cu președintele Donald Trump. El a răspuns: „Sunt sigur că este foarte mulțumit de faptul că sunt aici încercând să realizez un lucru de care amândoi avem nevoie”.

Este pentru prima dată după ianuarie 2014 când fosta vedetă din NBA se află în Coreea de Nord, scopul vizitei sale fiind promovarea schimburilor sportive.

Această nouă vizită a lui Rodman vine în contextul în care patru cetățeni americani sunt deținuți în Coreea de Nord, fiind acuzați de ceea ce oficialii comuniști din această țară numesc acte antistatale.

Fostul baschetbalist a menționat însă că nu a venit pentru a discuta despre cetățenii americani, dar a adăugat: ”Sunt destul de sigur că pot face ceva pozitiv”.

Subsecretarul de stat al SUA, Thomas Shannon, a subliniat că Rodman se află în Coreea de Nord în calitate de ”persoană privată”. ”Știm de vizita lui, îi dorim tot binele. Noi însă am avertizat cetățenii americani să nu călătorească în Coreea de Nord pentru siguranța lor”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...